Tort z delikatnie kokosowym kremem i warstwą ze słodkiego mango to obiecana propozycja na przyjęcie komunijne, choć nie tylko! Tak pyszny tort może zagościć na stole przy każdej okazji:). Tort jest niebiańsko delikatny, krem puszysty z odrobiną likieru Malibu, a dla wzbogacenia smaku, słodkie mango, z którego przygotowałam przełożenie do jednej z warstw. Moi goście po spróbowaniu tortu, powiedzieli, że jest fantastyczny, więc z pełną odpowiedzialnością, polecam ten smakołyk i Wam! Więcej szczegółów na upieczenie biszkoptu poznacie we wpisie na biszkopt idealny, zajrzyjcie tam. Życzę smacznego!
📖 Przepis
Tort z mango i kremem kokosowym
Pyszny biszkopt z fantastycznym kremem.
Dodaj do kolekcji
🥘 Składniki
Składniki na biszkopt
- 5 dużych jajek
- ¾ szklanki mąki pszennej
- ¾ szklanki drobnego cukru
- ¼ szklanki mąki ziemniaczanej
Składniki na krem
- 280 ml śmietany 30% do ubijania
- 5 łyżek cukru
- 40 ml likieru Malibu
- 500 g serka mascarpone
Składniki do naszączenia blatów
- 30 ml soku z zalewy mango
- 60 ml likieru Malibu
- 4 łyżki wody
Składniki na kisiel z mango
- ¾ puszki mango z puszki (puszka o pojemności 425 g)
- 3 łyżki zalewy z mango
- 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki cukru
Dodatkowo
- 100 g wiórków kokosowych
🔪 Instrukcje
- Tortownicę o średnicy 22 – 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, tylko dno, boków formy niczym nie smarować.
- Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę, a następnie dodawać po jednej łyżce cukru ciągle ubijać, kiedy biała masa z cukrem jest już ubita dodajemy po jednym żółtku, ciągle miksując - do połączenia się składników.
- Przesiać mąkę i dodać do masy, delikatnie miksując na najmniejszych obrotach, ciasto przelać do formy wyrównać wierzch.
- Piekarnik rozgrzać do 160 C, biszkopt piec 30-40 min do tzw. suchego patyczka.
- Gorące ciasto wyjąć z piekarnika i z wysokości 60 cm upuścić (w formie) na podłogę ( zapobiega to zapadaniu się ciasta, naprawdę działa :).
- Formę z ciastem odstawić do lekko uchylonego piekarnika do całkowitego wystygnięcia. Wystudzony biszkopt oddzielić nożem od brzegów formy, przekroić na 3 blaty.
- Mango wyjąć z puszki, włożyć do rondelka wraz z sokiem z zalewy, blenderem zmiksować na gładki mus, zagotować.
- Do miseczki wlać 4 łyżki wody, cukier i mąkę ziemniaczaną, wymieszać dodać do gotującej się masy z mango, ugotować gęsty kisiel, zdjąć z ognia, całkowicie wystudzić. Śmietanę ubić na sztywno.
- Serek mascarpone zmiksować z dodatkiem cukru - krótko, następnie dodać likier. Całość połączyć z ubitą śmietaną. W szklance wymieszać likier, wodę i sok. Pierwszy blat nasączyć, a następnie nałożyć wystudzony kisiel z mango.
- Na kisiel położyć porcję kremu, przykryć drugim blatem biszkoptu, nasączyć blat i znów nałożyć porcję kremu. Na krem wysypać kilka łyżek wiórków kokosowych, przykryć trzecim ( nasączonym ) blatem. Pozostałą częścią kremu udekorować górę i brzegi tortu.
- Całość posypać wiórkami, górę tortu można udekorować pozostałym mango. Tort przechowywać pod przykryciem w lodówce, schłodzony smakuje najlepiej.
- Smacznego!
📋 Notatki
Biszkopt można upiec dzień wcześniej, po wystudzeniu przechować do dnia następnego szczelnie owinięty w folię spożywczą
Skomentuj