Czarne ciastka Oreo kochają chyba wszyscy, a na pewno kochają je dzieci! Tort Oreo to kolejny pomysł na ich wykorzystanie po truskawkowym serniku na zimno i serniku dyniowym z imbirem. Dzisiejszy torcik jest bardzo smaczny i pięknie wygląda, można więc przygotować go na przyjęcie Komunijne lub urodziny.
🥘 Składniki
Składniki na biszkopt
- 3 duże jajka w temperaturze pokojowej
- 60 g mąki pszennej tortowej
- 20 g kakao dobrej jakości
- 90 g cukru pudru
Składniki na krem
- 400 ml śmietany 30 lub 36% - zimna
- 250 g serka mascarpone
- 4 łyżki cukru pudru
- 6 ciastek Oreo
Poncz
- sok z ½ cytyny
- 40 ml np. likieru Amaretto lub Malibu
- 50 ml wody
🔪 Instrukcje
- Piekarnik nagrzać do temperatury 160 st C.
- Dno formy o średnicy 18 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zamknąć obręcz, boków formy niczym nie smarować..
- Oddzielić biała od żółtek, białka ubić na sztywną pianę, kiedy białka są już wystarczająco ubite, zaczynamy dodawać po jednej łyżce cukru ciągle ubijając i tak do zużycia całego cukru.
- Następnie dodać po jednym żółtku nie przerywając ubijania.
- Na koniec dodać przesianą mąkę z kakao wymieszać bardzo delikatnie na najniższych obrotach miksera do połączenia się składników, zróbcie to bardzo delikatnie, aby piana jak najmniej opadła.
- Masę przelać do przygotowanej formy, wyrównać wierzch, formę wstawić do nagrzanego piekarnika.
- Biszkopt pieczemy przez około 20 minut, przed wyjęciem go z piekarnika sprawdźcie, czy jest już upieczony, najlepiej przeprowadzić test "suchego patyczka" w razie potrzeby dopieczcie biszkopt jeszcze przez 3-5 minut.
- Po upieczeniu wyjąc biszkopt z piekarnika i upuścić (w formie) na podłogę z wysokości około 60 cm. Odstawić do całkowitego wystudzenia.
Przygotowanie kremu
- Ciastka Oreo pokroić lub pokruszyć na kawałki powinny to być małe kawałki.
- Do wysokiego naczynia wlać zimną śmietanę i ubić ją na najwyższych obrotach, odstawić.
- Do dużej miski włożyć serek mascarpone, dodać cukier i krótko zmiksować, dodać ubitą śmietanę dokładnie połączyć ją z serkiem na koniec dodać pokruszone ciastka, całość wymieszać.
Wykończenie tortu
- Zimny biszkopt przeciąć na trzy blaty, pierwszy blat ułożyć na paterę lub talerz, nasączyć go ponczem i nałożyć warstwę kremu, przykryć drugim blatem, który również należy nasączyć i znów nałożyć porcję kremu przykryć ostatnim wcześniej nasączonym blatem.
- Pozostałym kremem udekorować boli i wierzch tortu.
- Ciasteczka rozdzielić można przeciąć nożem w ten sposób ładnie się rozdzielą, połówkami ciastek obłożyć brzegi tortu, pozostałymi całymi ciastkami udekorować wierzch tortu.
- Tort przechowywać pod przykryciem w lodówce.
💭 Wskazówki
Przepis jest bardzo łatwy i na pewno spodoba się wszystkim, którzy lubią przepisy na szybkie i pyszne smakołyki. Przepis na biszkopt czekoladowy oparty jest on na przepisie na biszkopt idealny, który jest jednym z najlepszych przepisów! Natomiast krem to połączenie bitej śmietany z serkiem mascarpone oraz kruszonymi ciastkami Oreo. Oczywiście, żeby tort mógł nosić nazwę tortu Oreo, konieczna jest również dekoracja. Tutaj dekoracją są również ciasteczka, zaopatrzcie się więc w dużą paczkę! Pięknie, ale prosto udekorowany tort zachwyci każdego i mam nadzieję, że będzie również wszystkim smakował.
🎂 Biszkoptowe wariacje
Jeśli szukacie inspiracji na torty lub ciasta urodzinowe to zapraszam skorzystajcie z poniższych przepisów.
📖 Przepis
Tort oreo
🥘 Składniki
Składniki na biszkopt
- 3 duże jajka (w temperaturze pokojowej)
- 60 g mąki pszennej tortowej
- 20 g kakao (dobrej jakości)
- 90 g cukru pudru
Składniki na krem
- 400 ml śmietany 30 (lub 36% - zimna)
- 250 g serka mascarpone
- 4 łyżki cukru pudru
- 6 ciastek Oreo
Poncz
- sok z ½ cytyny
- 40 ml np. likieru Amaretto lub Malibu
- 50 ml wody
Dododatkowo
- 17 ciastek Oreo
🔪 Instrukcje
- Piekarnik nagrzać do temperatury 160 st C.
- Dno formy o średnicy 18 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zamknąć obręcz, boków formy niczym nie smarować..
- Oddzielić biała od żółtek, białka ubić na sztywną pianę, kiedy białka są już wystarczająco ubite, zaczynamy dodawać po jednej łyżce cukru ciągle ubijając i tak do zużycia całego cukru.
- Następnie dodać po jednym żółtku nie przerywając ubijania.
- Na koniec dodać przesianą mąkę z kakao wymieszać bardzo delikatnie na najniższych obrotach miksera do połączenia się składników, zróbcie to bardzo delikatnie, aby piana jak najmniej opadła.
- Masę przelać do przygotowanej formy, wyrównać wierzch, formę wstawić do nagrzanego piekarnika.
- Biszkopt pieczemy przez około 20 minut, przed wyjęciem go z piekarnika sprawdźcie, czy jest już upieczony, najlepiej przeprowadzić test "suchego patyczka" w razie potrzeby dopieczcie biszkopt jeszcze przez 3-5 minut.
- Po upieczeniu wyjąc biszkopt z piekarnika i upuścić (w formie) na podłogę z wysokości około 60 cm. Odstawić do całkowitego wystudzenia.
Przygotowanie kremu
- Ciastka Oreo pokroić lub pokruszyć na kawałki powinny to być małe kawałki.
- Do wysokiego naczynia wlać zimną śmietanę i ubić ją na najwyższych obrotach, odstawić.
- Do dużej miski włożyć serek mascarpone, dodać cukier i krótko zmiksować, dodać ubitą śmietanę dokładnie połączyć ją z serkiem na koniec dodać pokruszone ciastka, całość wymieszać.
Wykończenie tortu
- Zimny biszkopt przeciąć na trzy blaty, pierwszy blat ułożyć na paterę lub talerz, nasączyć go ponczem i nałożyć warstwę kremu, przykryć drugim blatem, który również należy nasączyć i znów nałożyć porcję kremu przykryć ostatnim wcześniej nasączonym blatem.
- Pozostałym kremem udekorować boli i wierzch tortu.
- Ciasteczka rozdzielić można przeciąć nożem w ten sposób ładnie się rozdzielą, połówkami ciastek obłożyć brzegi tortu, pozostałymi całymi ciastkami udekorować wierzch tortu.
- Tort przechowywać pod przykryciem w lodówce.
- Smacznego!
Skomentuj