Tort Red Velvet wywodzi się z Ameryki. Przepis ten, to jedno z większych pozytywnych zaskoczeń kulinarnych, jak dla mnie! Amerykańskie ciasta nieprzypadły mi do gustu, ale to, jest wyborne! Bardzo różni się od dobrze nam znanych lekkich biszkoptowych tortów. Mocno czekoladowe ciasto, dość ciężkie, wilgotne, z cudownie lekkim kremem z serka mascarpone. Może być bardziej Red, niż ten mój na zdjęciach (miałam tylko 20 ml barwnika) więc nie jest super czerwony, ale jeśli dodacie 30 ml, na pewno będzie mocno czerwone. Barwniki w proszku są bardziej intensywne, warto takie kupić. Choć myślę, że kolor nie jest tu najistotniejszy, ale jednak pięknie wygląda.
Tort nie wymaga nasączania, przepis na ciasto jest bogaty w masło i maślankę, co sprawia, że po upieczeniu jest wilgotne i długo świeże. Upiekłam go w formie o średnicy 23 cm i wyrósł pond nią, więc musiałam przeciąć go na 4 blaty. Upieczone w większej tortownicy, wystarczy podzielić na trzy części. Jeśli lubicie ciasta czekoladowe z delikatnymi kremami, to właśnie ciasto dla Was!!! Polecam gorąco.
📖 Przepis
Tort Red Velvet
Dodaj do kolekcji🥘 Składniki
Ciasto
- 320 g drobnego cukru
- 250 g masła (miękkiego)
- 4 jajka
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 370 g mąki pszennej - tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 50 g kakao
- szczypta soli
- 250 ml gęstej maślanki lub jogurtu naturalnego
- 30 ml czerwonego barwnika w płynie
Składniki na krem
- 600 ml śmietanki do ubijania (30% lub 36% dobrze schłodzonej)
- ¾ szklanki cukru pudru
- 600 g serka mascarpone
🔪 Instrukcje
- Do miski miksera włożyć bardzo miękkie masło i cukier i ekstrakt z wanilii. Wszystko miksować na wysokich obrotach, tak by masa zrobiła się biała. Dodawać po jednym jajku ciągle miksując, aż do połączenia masy.
- W innej misce połączyć mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól i kakao. Suche składniki dodać do ucieranego masła, mieszając na wolnych obrotach. Na koniec, dodać maślankę, barwnik i delikatnie wszystko połączyć.
- Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki tortownicy i wyłożone dno papierem wysmarować masłem i wysypać mąką.
- Piekarnik nagrzać do 160°C, przygotowane ciasto wlać do tortownicy i wstawić do piekarnika, piec około 70 - 75 minut, do suchego patyczka.
- Wyjąć z piekarnika, studzić przez 10 minut w formie, następnie wyjąć z formy i położyć na kratkę górą na spodzie.
- Śmietankę ubić na sztywno, kiedy śmietana jest już ubita dodać 3 łyżki cukru pudru, nadal ubijając. W innej misce ubić serek mascarpone z cukrem, dodać ubitą śmietanę i wszystko delikatnie wymieszać.
- Wystudzone ciasto przeciąć na 4 blaty. Jeśli "wyrósł" czubek na cieście, ściąć go tak, aby był płaski .
- Krem podzielić na 4 części, przełożyć go pomiędzy trzema blatami. Wykończyć tort dekorując boki i górę.
- Gotowy przechowywać w lodówce. Smacznego!
Skomentuj