Truskawkowa tarta bezglutenowa. Wchodzę wczoraj do sklepu, a tam piękne dojrzałe truskawki pomyślałam, zjadałabym tartę z truskawkami z dużą ilością kruszonki! Prawdopodobnie, to już ostatnie tak dobre truskawki w tym sezonie! Po powrocie ze sklepu niezwłocznie przystąpiłam do pieczenia! Żeby było bezglutenowo, spód zrobiłam na bazie mąki ryżowej z niewielkim dodatkiem mąki z amarantusa i odrobiny ziemniaczanej. Tarta jest niebywale pyszna, a spód bardzo delikatny. Wypełnienie z truskawek z pewnością jest jednym z najlepszych wypełnień, no i ta chrupiąca kruszonka...! Na samym dnie tarty, rozsmarowałam dżem z czarnej porzeczki, który pięknie podkreśla smaki i przełamuje słodkość! Zapewniam, że ciasto długo nie nacieszy Waszych oczu, znika błyskawicznie:).
Gorąco polecam ten przepis i to nie tylko osobom uczulonym na gluten, ale i wszystkim amatorom słodyczy, ciasto jest poprostu pyszne!
📖 Przepis
Truskawkowa tarta bezglutenowa
🥘 Składniki
- 2 jajka
- 140 g masła
- 160 g mąki ryżowej
- 50 g mąki z amarantusa
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 60 g cukru trzcinowego
- 250 g truskawek
- kilka łyżek dżemu z czarnej porzeczki
Składniki na kruszonkę
- 60 g masła
- 60 g mąki ryżowej
- 80 g cukru
- 45 g szklanki mąki ziemniaczanej (lub z amarantusa)
🔪 Instrukcje
- Do miski wsypać mąkę ryżową ( 150 g ), ziemniaczaną i mąkę z amarantusa, cukier i pokrojone w kostkę masło, palcami rozetrzeć masło wraz z mąką na drobny piasek, dodać jajka, zagnieść ciasto, jeśli ciasto będzie zbyt lepkie dodać pozostałą część mąki ryżowej.
- Z ciasta utworzyć kulę, owinąć ją w folię spożywczą, odłożyć na 10 - 15 minut do zamrażalnika.
- Piekarnik rozgrzać od temperatury 180 st C. Formę do tarty o średnicy 34 cm ( jeśli nie jest ceramiczna ), należy wyłożyć papierem do pieczenia.
- Rozwałkować ciasto na cienki placek, wyłożyć nim formę, nakłuć widelcem na całej powierzchni ciasta. Wstawić do piekarnika, podpiec spód na złoty kolor, około 10 - 12 minut.
- Truskawki umyć i przekroić na trzy części. W miseczce zagnieść składniki na kruszonkę.
- Podpieczony spód wyjąć z piekarnika, posmarować spód dżemem z czarnej porzeczki, nałożyć truskawki, posypać 3 łyżkami cukru trzcinowego, obficie posypać kruszonką. Wstawić do piekarnika, piec jeszcze przez 25 minut lub do momentu, aż kruszonka delikatnie się zarumieni
- Wyjąć ciasto z piekarnika, wystudzić.
- Smacznego!
Skomentuj