Drukuj
pudding-chlebowy

Pudding chlebowy

Przygotowanie 15 minutes
Gotowanie 40 minutes
Razem 55 minutes
Porcje 6
Autor Anna

Składniki

  • 75 g rodzynek
  • 4 łyżki rumu
  • 1 chałka mała lub ciasto drożdżowe, pieczywo tostowe
  • 50 g masła
  • 4 żółtka
  • 2 jajka
  • 400 ml śmietany 30%
  • 180 ml mleka
  • 1 łyżeczka imbiru w proszku
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki cukru
  • 1 słoiczek dżemu pomarańczowego lub imbirowo-pomarańczowego
  • 2 łyżki cukru muscovado

Instrukcja

  1. Żaroodporne naczynie wysmarować masłem

  2. Namoczyć rodzynki w rumie

  3. Chałkę pokroić na kromki, połowę kromek posmarować masłem, a drugą dżemem, złożyć kanapki, które teraz trzeba przeciąć na ukos
  4. Kanapki ułożyć w naczyniu przecięciem do dołu, jedna obok drugiej
  5. W misce lekko ubić żółtka z jajkami, cukrem (białym), imbirem, mlekiem i śmietaną

  6. Na ułożone kromki rozsypać namoczone rodzynki, część z nich powciskać między kromki, polać pozostałym rumem

  7. Wierzch polać mieszanką śmietanowo-jajeczną, posypać cukrem muscovado oraz cynamonem

  8. Odstawić na około 10 minut, żeby chałka wchłonęła płyn
  9. Po tym czasie wstawić do nagrzanego piekarnika, piec przez około 40 minut lub do czasu przyrumienienia i wyrośnięcia sosu
  10. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, przestudzić
  11. Smacznego!