1,5szklankiorzechówdaktyli lub żurawiny, można użyć mieszanki wymienionych bakalii
Instrukcje
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C
Miękkie masło i olej kokosowy włożyć do miski dodać cukier, zmiksować na puszysta jasną masę
Następnie dodać po jednym jajku ciągle miksują, do masy dodać sodę, sól i cynamon, zmiksować dosypać mąkę i otręby połączyć na jednolitą masę tę czynność można wykonać łyżką
Na koniec dodać płatki owsiane i siekaną czekoladę, wymieszać
Ja podzieliłam masę na trzy części i przygotowałam trzy różne wersje ciastek, ale oczywiście można zrobić tylko jedną wersję
Do pierwszej porcji dodałam migdałyDo drugiej żurawinę Do trzeciej daktyle
Przygotować papier do pieczenia i blachę
*Przy pomocy łyżki do nakładania lodów nabierać porcje ciasta, kuleczki układać zachowując sporą odległość miedzy nimi, ponieważ powiększą się, każdą kulkę ciasta delikatnie spłaszczyć dłonią
Blachę z ciastkami wstawić do nagrzanego piekarnika, piec przez 8-10, ciastka powinny delikatnie zarumienić się, uważajcie aby nie przypalić ich!
Po upieczeniu przełożyć na kratkę chwytając za papier, ciastka pozostawić do całkowitego wystudzenia
Smacznego!
Notatki
*Łyżka do nakładania lodów sprawdza się najlepiej, ale można użyć zwykłej łyżki lub innej sprawdzonej przez Was metody ważne, żeby ciastka były jednakowej wielkości, wtedy będą równo wypieczone!Podaną ilość ciastek upiekłam w trzech turach!Pamiętajcie o dużych odstępach między ciastkami, w przeciwnym razie będą się sklejać!