Drukuj
jagodzianki najlepsze

Jagodzianki - najlepsze

Puszyste, delikatne ciasto drożdżowe wypełnione jagodami - pyszne!

Rodzaj Desery
Kuchnia Polish
Keyword ciasto drożdżowe, jagody
Przygotowanie 35 minutes
Gotowanie 23 minutes
Razem 58 minutes
Porcje 12 Tutaj możesz zmienić ilość porcji
Autor Anna

Składniki

  • 450 g mąki pszennej + odrobina do podsypania blatu
  • 90 g cukru
  • 20 g świeżych drożdży
  • 180 ml letniego mleka
  • 60 g masła
  • 1 szczypta soli
  • 2 średnie jajka

Dodatkowo

  • 370 g jagód
  • 3 łyżki miękkiego masła
  • 4 łyżki cukru trzcinowego
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki cukru
  • 1 średnie jajko +1 łyżka mleka do pomalowania wierzchu jagodzianek

Na lukier

  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny

Instrukcja

  1. W małym rondelku rozpuścić masło, przestudzić.

  2. Mleko delikatnie podgrzać, powinno być letnie, zdjąć z ognia, dodać drożdże, dokładnie wymieszać dodać łyżkę mąki i odrobinę cukru, wymieszać i odstawić na kilka minut w ciepłe miejsce do chwili spienienia.

  3. Do miski miksera przesiać mąkę, dodać cukier i sól, wymieszać.

  4. Dodać rozczyn i jajka, wyrabiać ciasto przez 2-3 minuty na średnich obrotach, po tym czasie dolać przestudzone masło i dalej wyrabiać około 5 minut, ciasto powinno być jednolite i gładkie.

  5. Ciasto będzie odrobinę klejące, ale nie dosypujcie więcej mąki, miskę z ciastem przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę lub troszkę dłużej.

  6. Jagody umyć i pozostawić na sicie do obsuszenia, można rozsypać je na ręczniku papierowym, aby całkowicie obeschły, osuszone jagody przesypać do miseczki dodać mąkę ziemniaczaną i cukier delikatnie wymieszać potrząsając miską, uważajcie żeby nie rozgnieść jagód, odstawić.

  7. Formę z kominem o średnicy 27 cm wysmarować masłem i delikatnie oprószyć mąką.

  8. Wyrośnięte ciasto wyjąć na podsypany mąką blat delikatnie oprószyć całe ciasto mąką a następnie ugnieść dłonią odgazowując je, rozwałkować na prostokąt o wymiarach 50 x 35 cm.

  9. Na całej powierzchni ciasta rozsmarować miękkie masło najlepiej zrobić to dłonią lub szerokim nożem, na rozsmarowanie masło rozsypać cukier. Na tak przygotowany placek można wyłożyć jagody zostawiając 2 cm pasek z dłuższego boku bez jagód.

  10. Zacząć zwijać rulon (dłuższy bok) kończymy na boku gdzie zostawiliśmy 2 cm ciasta bez jagód, można delikatnie zwilżyć tę część ciasta, ale nie jest to konieczne ciasto powinno bez problemu skleić się
  11. Rulon pokroić na 11-12 część, kawałki ciasta wkładać do przygotowanej formy tak, aby przecięcia znajdowało się na dole formy.

  12. Formę z ciastem przykryć folią spożywczą i odstawić na 30 - 45 minut do wyrośnięcia.

  13. Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 st C.

  14. W miseczce wymieszać lukier, w drugiej roztrzepać jajko z mlekiem. Wierzch wyrośniętych jagodzianek posmarować rozbełtanym jajkiem, wstawić do piekarnika.

  15. *Piec przez około 23 minuty z opcją górnej i dolnej grzałki
  16. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i pomalować wierzch jagodzianek lukrem jeśli nie lubicie lukru można posypać je cukrem pudrem.

  17. Smacznego!

Notatki

Jagodzianki można upiec w wąskiej keksówce, a raczej w dwóch keksówkach ponieważ ta ilość ciasta wystarczy na wypełnienie dwóch foremek.
Ważne jest, żeby nie przepiec jagodzianek po upływie około 17 minut wierzch jagodzianek powinien być przyrumieniony. Można sprawdzić czy ciasto jest już upieczone wbijając w nie patyczek, po wyjęciu powinien być suchy. Jagodzianki w razie potrzeby możemy przykryć folią spożywczą i dopiec.
*Jagodzianki piekłam również w piekarniku mojej mamy i tam musiały spędzić 27 minut! Pamiętajcie o tym, żeby kontrolować czas pieczenia, ponieważ każdy piekarnik piecze inaczej :)