Drukuj
Torta della Nonna kruche ciasto cytrynowe

Torta della Nonna kruche ciasto cytrynowe

Wspaniałe kruche ciasto cytrynowe wypełnione kremem budyniowym, zapiekane z orzeszkami piniowymi.

Rodzaj Desery
Kuchnia Italian
Keyword budyń, cytryna
Przygotowanie 30 minutes
Gotowanie 50 minutes
Razem 1 hour 20 minutes
Porcje 12 Tutaj możesz zmienić ilość porcji
Autor Anna

Składniki

Składniki na kruche ciasto

  • 300 g mąki pszennej tortowa
  • 150 g mąki Krupczatka
  • 200 g masła zimne
  • 2 średnie jajka
  • skórka otarta z cytryny
  • 120 g cukru

Składniki na krem

  • 750 ml mleka
  • 3 średnie jajka
  • 1 żółtko
  • skórka z cytryny
  • 35 g skrobi kukurydzianej
  • 30 g mąki pszennej
  • 120 g cukru

Dodatkowo

  • 2 łyżki orzeszków Pinii
  • cukier puder do oprószenia

Instrukcja

Przygotowanie kremu

  1. Do garnka wlać mleko i dodać skórkę z cytryny oczywiście wcześniej należy cytrynę wyszorować i sparzyć, a następne cieniutko skroić tak, aby nie ścinać białej części, która jest gorzka. Zagotować mleko.

  2. W miseczce umieścić jajka, żółtko i cukier całość wymieszać przy pomocy trzepaczki, następnie dodać przesiane mąki i ponownie wymieszać do uzyskania jednolitej masy.

  3. Kiedy mleko będzie już prawie wrzało można wyjąć skórkę z cytryny. Chochelką nalać około 1/2 do 3/4 szklanki gorącego mleka do przygotowanej mieszanki jajeczno-mącznej jednocześnie mieszać trzepaczką w ten sposób zahartujemy jajka.

  4. Następnie dodajemy zahartowaną masę do gotującego się mleka i gotujemy budyń, zdejmujemy z ognia kiedy zgęstnieje.

  5. Gotowy budyń przelewamy do niskiego ale szerokiego naczynia, którego wierzch przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w chłodne miejsce aby masa ostygła do temperatury pokojowej.

Przygotowanie kruchego ciasta

  1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 160 st C.

  2. Mąkę wymieszać z cukrem, otarta skórką z cytryny i pokrojonym w kostkę masłem, rozetrzeć mieszankę w palcach do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Następnie dodać jajka i zagnieść gładkie ciasto. Czynność tę można wykonać przy pomocy miksera.

  3. Następnie odcinamy 3/4 ciasta formujemy kulę, a następnie spłaszczamy ją i układamy na arkuszy papieru do pieczenia, przykrywamy kolejnym arkuszem papieru i rozwałkowujemy na okrągły placek, którym wyłożymy dno i boki formy do tart o średnicy 28 cm. Zdejmujemy górny papier, a chwytamy za papier na spodzie i przenosimy ciasto do formy, dociskamy spód i boki tak, aby ciasto dokładnie przylegało. Odcinamy nadmiar ciasta równo z brzegiem formy.

  4. Spód ciasta dziurkujemy widelcem, a następnie nakładamy przestudzony budyń, wyrównujemy wierch.

  5. Pozostałą część ciasta również rozwałkowujemy między arkuszami papieru, zdejmujemy papier z wierzchu placka i nakładamy na przygotowany krem, układamy tak placek, aby przylegał do kremu. Brzegi ciasta delikatnie sklejamy i obcinamy wystający nadmiar ciasta. Całą powierzchnię ciasta ponacinać nożem lub podziurkować widelcem. Na wierzch ciasta posypać orzeszki piniowe.

  6. Ciasto wstawić do piekarnika piec przez 50 minut. Po upieczeniu wyjąć formę z piekarnika i całkowicie wystudzić.

  7. Ważne, aby ciasto całkowicie wystygło przed krojeniem, najlepsze będzie następnego dnia po schłodzeniu.

  8. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

    Smacznego!

Notatki

Zamiast domowego budyniu można użyć gotowego np.dwie paczki, każda przeznaczona na 500 ml mleka, ale przygotowujemy go z 750 ml mleka i dodajemy skórkę otartą z 1 cytryny.

Jeśli nie macie tak dużej formy do tart to wykorzystajcie tylko część ciasta, a pozostałą resztę ciasta możecie zamrozić, będzie do następnego deseru. Grubość spodu to nie więcej niż 0,5 cm.