190gzaczynuczyli cały zaczyn przygotowany dnia poprzedniego
310gwodyletniej (około 30 st C)
370gmaki pszennejchlebowa + do podsypania przy formowaniu
30gmąki pszennejrazowej
2gsuszonych drożdżylub 5g świeżych
12gsolimorskiej
100gorzechów włoskich
Instrukcje
Rano dokarmić zakwas.
Wieczorem wymieszać składniki na zaczyn, wystarczy umieścić wszystkie składniki w misce, wymieszać łyżką do połączenie się wszystkich składników, miskę przykryć folią spożywczą i odstawić miskę w ciepłe miejsce na całą noc.
Następnego poranka do miski z zaczynem dodać wodę wymieszać, następnie dodać mąki i drożdże wyrobić ciasto można zrobić to ręcznie lub przy pomocy miksera z końcówką typu hak. Miskę z ciastem przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut.
Rozgrzewamy patelnię (sucha) prażymy orzechy włoskie, następnie odstawiamy do wystudzenia.
Po 30 minutach od ostawienia ciasta posypać jego wierzch solą i wyrobić ciasto, najlepiej zwilżoną wodą ręką chwytając ciasto od spodu i wyciągając je na wierch, czynność powtarzamy do uzyskania gładkiego i elastycznego ciasta.
Następnie na wierzch ciasta wysypujemy wystudzone orzechy, przykrywamy miskę folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na kolejne 30 minut, po tym czasie ponownie składamy ciasto kilka razy, zwilżoną dłonią wyciągamy ciasto ze spodu na wierch, składanie ciasta przypomina składanie koperty. Ponownie przykrywamy miskę z ciastem i odstawiamy na 3 do 6 godzin.
Po tym czasie wyjmujemy ciasto na podsypany mąką blat, formujemy okrągły lub podłużny bochenek (w razie potrzeby dosypujemy trochę więcej mąki jeśli ciasto będzie zbyt płynne, ale nie za dużo). Bochenek przekładamy do koszyczka (złączeniem do dołu) wyłożonego ściereczką i mocno posypaną mąką, przykrywamy wierch chleba ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na koło 40-60 minut.
W czasie, kiedy chleb rośnie możemy rozgrzać piekarnik wraz z garnkiem do pieczenia, garnek powinien być mocno wygrzany! Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 240 st C.
Wyrośnięty chleb delikatnie wyjmujemy z koszyczka na podsypany mąką blat (do góry nogami) spód chleba w koszyczku będzie wierchem naszego bochenka. Z piekarnia wyjmujemy rozgrzany garnek zdejmujemy pokrywkę i bardzo delikatnie przekładamy do gorącego garnka, teraz można zrobić kilka ozdobnych nacięć, nacięcia robimy bardzo ostrym nożem lub żyletką, ale nie jest to konieczne ponieważ chleb i tak artystycznie popęka podczas pieczenia. Natychmiast przykrywamy garnek i wstawiamy go do piekarnika, pieczemy przez 30 minut, a następnie zdejmujemy pokrywkę i dopiekamy chleb przez 20 minut, bochenek powinien być dobrze przypieczony!
Po upieczeniu wyjmujemy chleb z garnka na kratkę i studzimy.