Do miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia, sól, mielony kardamon i sodę, wymieszać i odstawić.
Do drugiej miski włożyć miękkie masło i cukier, całość miksować do chwili, kiedy masa zrobi się puszysta i jasna. Następnie dodać jajko i dalej miksować do połączenia się składników.
Na koniec dodać w dwóch lub trzech porcjach składniki suche na przemian z mlekiem, zmiksować do uzyskania gładkiego i jednolitego ciasta.
Rabarbar umyć, obrać i osuszyć.
Formę o średnicy 22-25 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć do niej ciasto, wyrównać wierzch łyżką. Na wierzch ciasta ułożyć pokrojony rabarbar ( ja ułożyłam wzór promyczków) na koniec całość posypać cukrem trzcinowym. Ciasto wstawić do piekarnika na 40 minut.
Oczywiście, ciasto przed wyjęciem z piekarnika należy sprawdzić przy pomocy patyczka, czy jest już upieczone. Jeśli patyczek będzie oblepiony surowym ciastem, to trzeba dopiec je jeszcze przez kilka, kilkanaście minut. Pamiętajcie, że każdy piekarnik piecze inaczej!
Po upieczeniu wyjmujemy ciasto z piekarnika i studzimy w formie. Ciasto można podawać ciepłe z lodami. Po całkowitym wystudzeniu można posypać cukrem pudrem.