Do dość dużej miski wlać zimną śmietanę, ubijać do uzyskania gęstej puszystej masy, teraz możemy dodać mleczko skondensowane ciągle ubijając masę, następnie dodać sok z ananasa, sok z limonki, likier, a na koniec dosypać wiórki i wymieszać łyżką.
Masę przelać do maszynki do lodów, ucierać tak długo, aż uzyskamy konsystencję i temperaturę odpowiednią dla lodów.
W przypadku braku maszynki przygotowaną masę wylewamy do plastikowego naczynia, przykrywamy, a następnie wstawiamy do zamrażalnika, po około 30-60 minutach trzeba tężejącą masę dokładnie wymieszać, przykryć pojemnik i ponownie umieść do w zamrażalniku, czynność powtarzać kilka razy zapobiegnie, to powstawaniu w masie lodowej kryształków lodu.
Lody powinny być gotowe po około 8 godzinach spędzonych w zamrażalniku, oczywiście to orientacyjny czas dla wersji bez maszyny.