1sztukagalaretki truskawkowejproszek przeznaczony na 500 ml wody
250gserka mascarpone
Dodatkowo
2szklankitruskawekdo dekoracji
Instrukcje
Do miski lub na blat kuchenny przesiać mąkę, dodać cukier, sól i pokrojone w kostkę masło oraz jajko na końcu dodać śmietanę, zagnieść ciasto.
Uformować z ciasta kulkę, zawinąć w folię spożywczą, odłożyć do lodówki na około godzinę.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 st C.
Ciasto rozwałkować na cienki placek, wyłożyć nim spód i boki formy o średnicy 27 cm, wstawić do piekarnika, piec przez około 15 minut lub do przyrumienienia się ciasta, wyjąć z piekarnia i wystudzić.
Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie ( galaretka przeznaczona na 500 ml wody powinna być rozpuszczona w około 80-90 ml gorącej wody), wystudzić, a następnie dodać do zmiksowanych truskawek, po wymieszaniu dodać do masy truskawkowej po jednej łyżce serek mascarpone jednocześnie miksując mikserem, masę wstawić do lodówki, aby delikatnie stężała, ale uważajcie, żeby nie ścięła się!
Masa przed wylaniem na spód tarty powinna mieć konsystencję gęstej śmietany.
Masę wylać na spód i wyrównać, a na wierzchu ułożyć pokrojone w plasterki truskawki, ciasto wstawić do lodówki na 2-3 godziny lub całą noc, aby masa stężała.
Smacznego!
Notatki
Wierzch tarty można "pomalować" odrobiną galaretki, truskawki będą błyszczące i nie będą wysychały. Ciasto przechowujcie w lodówce pod przykryciem, aby nie wysychało.