Drukuj
burgery z czarnej fasoli

Burgery z czarnej fasoli

Pyszne, po prostu pyszne i bardzo sycące. 

Rodzaj Obiad
Kuchnia International
Keyword fasola
Przygotowanie 15 minutes
Gotowanie 30 minutes
Razem 45 minutes
Porcje 12 Tutaj możesz zmienić ilość porcji
Autor Anna

Składniki

  • 1 puszka czarnej fasoli bez płynu
  • 1 średnia cebula
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1 duża marchew
  • 1 średnie jajko
  • 4 łyżki tartej bułki dla osób uczulonych na gluten należy zastąpić ją większą ilością płatków owsianych lub jaglanych
  • 4 łyżki płatków owsianych lub jaglanych
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • pieprz do smaku
  • sól do smaku
  • 1 łyżka świeżych listków tymianku
  • 3 łyżki siekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki siekanego szczypiorku
  • 1/2 łyżeczki nasion kolendry mielonych lub rozgniecionych
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminku

Dodatkowo

  • 1/4 szklanki mąki ryżowej do obtoczenia kotletów
  • olej do smażenia

Instrukcja

  1. Cebulę i czosnek drobniutko posiekać, marchew obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach, całość przesmażyć na odrobinie oleju, kiedy cebula zmięknie dodać nasiona kolendry i kminek po 30 sekundach zdjąć z ognia.

  2. Odcedzoną fasolę i przesmażone warzywa włożyć do miski, dodać pozostałe przyprawy, jajko, zioła i dodatki, wyrobić masę, najlepiej ręką rozgniatając/miażdżąc fasolę, po dokładnym wymieszaniu masa powinna być na tyle zwarta, żeby dała się zlepić, jeśli masa rozlatuje się dodajcie troszkę więcej płatków owsianych lub tartej bułki ewentualnie gdyby wyszła zbyt sucha można dodać odrobine wody lub małe jajko.

  3. Masę na burgery najlepiej odmierzać przy pomocy łyżki do nakładania lodów, a następnie w zwilżonych dłoniach uformować kulki, które na koniec należy spłaszczyć, formując płaskie medaliki, obtoczyć w odrobinie mąki ryżowej lub tartej bułce.

  4. Na patelni rozgrzać olej, burgery smażyć na średnim ogniu z dwóch stron na złoty kolor, około 5 minut z każdej strony.

  5. Burgery można podawać klasycznie w bułce z dodatkami lub jako danie obiadowe z surówką i frytkami.

  6. Smacznego!