Wszystkie składniki suche umieścić w misce (poza kawą), wymieszać.
Do drugiej miski wlać mleko (najlepiej letnie) dodać kawę, wymieszać do rozpuszczenia się kawy, następnie dodać płynny olej kokosowy i jajka, wymieszać. Składniki płynne dolać do suchy dokładnie wymieszać, masa powinna być gładka i jednolita.
Na rozgrzaną gofrownicę nalewać porcje ciasta, piec tak długo, aż gofry będą chrupiące, czas zależy od mocy gofrownicy.
Upieczone gofry układać na kratce, aby mogły przestygnąć.
Podawać z ulubionymi dodatkami lub tak, jak zaproponowałam z karmelizowanym bananem, który można po nałożeniu na gofra rozgnieść widelcem i polać syropem klonowym.
Przygotowanie bananów
Na patelni rozgrzać masło (niewiele), banany przekroić wzdłuż na pół, posypać z dwóch stron cynamonem, delikatnie polać miodem i ułożyć na rozgrzanej patelni, smażyć z każdej strony na ostrym ogniu przez kilka minut, banany powinny skarmelizować się.