Drukuj
barszcz czerwony

Barszcz czerwony

Domowy barszcz czerwony na kwasie buraczanym.

Rodzaj Zupy
Kuchnia Polish
Keyword kwas buraczany
Przygotowanie 15 minutes
Gotowanie 1 hour
Razem 1 hour 15 minutes
Porcje 8 Tutaj możesz zmienić ilość porcji
Autor Anna

Składniki

  • 1 1/2 litra wywaru warzywnego
  • 550 g czerwonych buraków
  • 250-700 ml kwasu buraczanego ilość zależy od tego jaki intensywny smak chcecie
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 3 sztuki suszonych grzybów
  • 1 ząbek czosnku
  • majeranek opcjonalnie do smaku

Instrukcja

  1. Do garnka wlać wywar warzywny oraz umyte, obrane i pokrojone na plasterki buraki, czosnek i suszone grzyby, garnek postawić na ogniu, przykryć pokrywką, gotować przez około 40 minut lub do chwili, kiedy buraki zmiękną.

  2. Przecedzić barszcz, zupę ponownie przelać do garnka i postawić na średnim ogniu dodać kwas buraczany tyle ile będzie trzeba, czyli do smaku barszcz powinien mieć wyczuwalny kwaśny smak, być może trzeba będzie dodać go więcej niż podałam w przepisie, to zależy od tego, jak kwaśny wyszedł Wasz kwas buraczany.

  3. Doprawić do smaku solą i pieprzem jeśli macie ochotę przygotować barszcz z majerankiem należy dodać go wcześniej do gotującego się barszczu.

  4. Barszcz podajemy gorący z uszkami lub krokietami.

  5. Smacznego!