525gmąki pszennejja użyłam białej mąki orkiszowej lub mąka tortowa
250mlletniego mleka
20gdrożdży świeżych lub 7 g instant
80gcukruużyłam trzcinowego
1łyżeczkamielonego kardamonu
1szczyptasoli
1małe jajko
70gmiękkiego masła
Składniki dodatkowe
70gmiękkiego masła
1łyżkacynamonu
60gcukru trzcinowego
1małejajko+1 łyżka+ 1 łyżka mleka i cukier do posypania
Instrukcje
Do miski przesiać mąkę dodać szczyptę soli, cukier, kardamon.
Jeśli używacie drożdży świeżych należy rozpuścić je w w letnim mleku z łyżką mąki i odrobiny cukru, dobrze wymieszać i odstawić na kilka minut do wyrośnięcia w przypadku użycia drożdży suchych wystarczy wymieszać je z mąką.
*Jeśli drożdże wyrosną można dolać je do mąki wraz z roztrzepanym jajkiem, ciasto wyrabiać w mikserze wyposażonego w końcówkę typu hak lub ręcznie, na koniec dodać miękkie masło, wyrabiać ciasto do uzyskania gładkiej jednolitej konsystencji, ciasto będzie odrobinę klejące, ale nie dosypujecie więcej mąki, takie ma być.
Miskę z wyrobionym ciastem przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę lub do podwojenia objętości.
W małej misce umieścić miękkie masło, cukier i cynamon przy pomocy łyżki wymieszać na jednolitą masę.
Blat na którym będziemy przygotowywać bułki trzeba delikatnie podsypać mąką, wyjąć ciasto z miski rozwałkować na kształt prostokąta o wymiarach 45 cm x 28 cm. Na całej powierzchni rozsmarować masę cynamonową. Teraz należy zwinąć ciasto w rulon, zwijamy od dłuższego brzegu, po zwinięciu podzielić na 12 równych części.
**Do formy na muffinki włożyć papierowe papilotki, a do nich przygotowane krążki ciasta. Wierzch formy przykryć folią spożywczą i odstawić na około 30 minut do wyrośnięcia.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 220 st C. Przed wstawieniem bułek do piekarnika pomalować je roztrzepanym jajkiem z łyżką mleka, a wierzch posypać odrobiną cukru trzcinowego lub perłowego.
Bułki pieczemy około 10-12 minut. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika.
Smacznego!
Notatki
*Jeśli po kilkunastu minutach drożdże nie urosną, należy przygotować inny rozczyn z nowych drożdży. Czasami zdarza się, że drożdże, nie są aktywne, a z takich ciasto się nie uda :( **Bułki można również upiec na blaszce, po dzieleniu ułożyć porcję ciasta na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy między nimi, bułki sporo urosną. Dalej postępować jak wyżej.