Do dużej miski wyspać mąkę, drożdże i wlać wodę, całość wymieszać ręką lub łyżką do połączenia się składników, miskę przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na całą noc. (12-14 godzin)
W dniu pieczenia chleba
Do miski z zaczynem dolewamy letnia wodę, dodajemy drożdże, mieszamy do połączenia się składników, można zrobić to ręcznie lub przy pomocy miksera wyposażonego w końcówkę typu hak.
Następnie do miski odmierzamy mąkę i sól ponownie mieszamy do całkowitego połączenia się składników, czyli w przypadku ręcznego mieszania około 5 minut w przypadku mieszania ciasta mikserem około 2-3 minuty.
Miskę z ciastem przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na 3 do 4 godzin w tym czasie powinniśmy złożyć ciasto trzy razy, tak zaleca autor, ja robię to jeden lub dwa razy.
Jak powinno wyglądać składanie ciasta? - dłoń zwilżyć wodą, sięgając na dno miski chwycić ciasto, następnie wyciągać je w górę do chwili, kiedy poczujecie opór, jest to moment w którym ciasto zaczyna się rozrywać i w tej właśnie chwili trzeba przestać wyciągać ciasto, a wyciągniętą część położyć na wierzchu pozostałego ciasta, czynność tę powtórzyć 3 razy, przykryć miskę, a po upływie około pół godzin czynność powtórzyć.
Po 3-4 godzinach od wymieszania ciasta można formować chleb.
Do piekarnika wstawić garnek do pieczenia chleba, rozgrzewać piekarnik wraz z garnkiem do 240 st C, garnek powinien rozgrzewać się przez około 40 minut!
Przygotować koszyczek do wyrastania chleba (powinien być tego samego kształtu co naczynie do pieczenia chleba) koszyczek wyłożyć ściereczką obficie obsypać mąką.
Wyjąć ciasto z miski na mocno podsypany mąką blat, wierzch również delikatnie obsypać.
Kawałek ciasta rozpłaszczyć ręką, a następnie złożyć na kształt koperty, odwrócić do góry nogami, posypać mąka jednocześnie formować okrągły lub owalny bochenek, przełożyć do koszyczka łączeniem do dołu, wierzch koszyka przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 40 minut.
Po tym czasie zachowując szczególną ostrożność wyjąć rozgrzany garnek z piekarnika (użyć rękawic ochronnych) odkryć pokrywkę i przełożyć chleb, chwycić za ściereczkę i szybkim ale delikatnym ruchem przełożyć chleb do garnka, teraz łączenie powinno znaleść się na górze, przykryć garnek pokrywką i szybko wstawić do piekarnika.
Chleb pieczemy przez 30 minut z pokrywką, następnie odkrywamy i dopiekamy chleb przez kolejne 20 minut do zbrązowienia bochenka.
Po upieczeniu wyjmujemy chleb z garnka na kratkę do pieczenia i studzimy.
Notatki
Chciałam zaznaczyć, że nie pomyliłam się podając ilość drożdży w przepisie! 2,2 g drożdży instant lub 4,5 g świeżych, tylko tyle ich potrzeba do przygotowania tego wspaniałego pieczywa.