2łyżkiprzyprawy piernikowej lub 1 łyżka mielonego imbiru i 1 łyżeczka cynamonu
Dodatkowo
100gbiałej czekolady
2łyżkiśmietany 30%
2łyżkidrobno siekanej żurawiny
2łyżkidrobno siekanego imbiru kandyzowanego
Instrukcje
W jednej misce wymieszać wszystkie składniki suche. W drugiej misce umieścić miękkie masło, melasę i cukier trzcinowy, całość ubić na puszystą masę, następnie dodać jajko, zmiksować. Miksując na niższych obrotach dodać w kilku porcjach składniki suche i siekany imbir, miksować do połączenia wszystkich produktów.
Ciasto zawinąć w folię spożywczą i odłożyć do lodówki na godzinę. Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 st C bez termoobiegu. Przygotować dwie blaszki wyłożone papierem do pieczenia.
Wyjąć ciasto z lodówki i przy pomocy łyżki stołowej odmierzać porcje ciasta wielkości orzecha włoskiego, uformować kulkę. Kulki ciasta układać na przygotowanej blaszce, każdą kulkę delikatnie spłaszczyć dłonią, między ciastkami zachować dostępy, ciastka urosną!
Blaszkę z ciastkami wstawić do nagrzanego piekarnika, piec przez około 10-12 minut.
Po upieczeniu zdjąć ciasta z blachy, przełożyć na kratkę, pozostawić do wystygnięcia.
W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę z łyżką (w razie potrzeby dodać kolejną) śmietany, każde ciastko umoczyć w rozpuszczonej czekoladzie zanurzając je do połowy, następnie posypać siekaną żurawiną i imbirem, pozostawiać na kratce do całkowitego zastygnięcia czekolady.
Smacznego!
Notatki
Jeśli chcielibyście spróbować ciastek w wersji z miękkim środkiem, należy piec je w temperaturze 175 st C do 10 minut. Studzić na kratce, a następnie udekorować.