Drukuj

Chleb żytni

Pyszny chleb z mąki żytniej  na zakwasie.

Rodzaj Pieczywo
Kuchnia Polish
Keyword mąka żytnia, pieczywo, zakwas
Przygotowanie 10 minutes
Gotowanie 1 hour
Razem 1 hour 10 minutes
Porcje 1 Tutaj możesz zmienić ilość porcji
Autor Anna

Składniki

Składniki na zaczyn

  • 50 g aktywnego zakwasu
  • 150 g letniej wody
  • 150 g mąki żytniej typ 2000

Składniki na ciasto właściwe

  • 200 ml wody
  • 380 g mąki żytniej typ 720
  • 1 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki suchych drożdży

Instrukcja

  1. Wieczorem wymieszać w misce składniki na zaczyn, wystarczy wymieszać łyżką do połączenia się składników, przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na 12-14 godzin.

  2. Po upływie 12 godzin można przystąpić do mieszania ciasta właściwego, do miski dodać pozostałe składniki na ciasto właściwe, wyrabiać ciasto przez 4-5 minut.

  3. Przygotować keksówkę o wymiarach 23 x 12 cm wysmarować ją olejem i wysypać otrębami, przelać ciasto, wyrównać delikatnie wierzch, przykryć foremkę folią spożywczą, odstawić w ciepłe miejsce na około 2-4 godziny, ciasto powinno w tym czasie wyrosnąć.

  4. Bardzo ważne, aby ciasto przed wstawieniem do piekarnika podwoiło swoją objętość, nie wstawiajcie niewyrośniętego ciasta do piekarnika!
  5. Chleb wstawiamy do zimnego piekarnika, nastawiamy temperaturę na 230 st C po 30 minutach zmniejszyć temperaturę do 210 st C i pieczemy jeszcze przez 30 minut.

  6. Podczas pieczenia należy sprawdzać czy wierzch chleba nie przypieka się zbytnio, jeśli tak by się stało, należy jego wierzch przykryć folią aluminiową.

  7. Po upieczeniu wyjmujemy chleb z foremki na kratkę i pozostawiamy do wystygnięcia.

  8. Smacznego!