Wieczorem wymieszać w misce składniki na zaczyn, wystarczy wymieszać łyżką do połączenia się składników, przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na 12-14 godzin.
Po upływie 12 godzin można przystąpić do mieszania ciasta właściwego, do miski dodać pozostałe składniki na ciasto właściwe, wyrabiać ciasto przez 4-5 minut.
Przygotować keksówkę o wymiarach 23 x 12 cm wysmarować ją olejem i wysypać otrębami, przelać ciasto, wyrównać delikatnie wierzch, przykryć foremkę folią spożywczą, odstawić w ciepłe miejsce na około 2-4 godziny, ciasto powinno w tym czasie wyrosnąć.
Bardzo ważne, aby ciasto przed wstawieniem do piekarnika podwoiło swoją objętość, nie wstawiajcie niewyrośniętego ciasta do piekarnika!
Chleb wstawiamy do zimnego piekarnika, nastawiamy temperaturę na 230 st C po 30 minutach zmniejszyć temperaturę do 210 st C i pieczemy jeszcze przez 30 minut.
Podczas pieczenia należy sprawdzać czy wierzch chleba nie przypieka się zbytnio, jeśli tak by się stało, należy jego wierzch przykryć folią aluminiową.
Po upieczeniu wyjmujemy chleb z foremki na kratkę i pozostawiamy do wystygnięcia.