Ważne! Składniki na sernik powinny mieć temperaturę pokojową!
Ciastka pokruszyć w blenderze lub ręcznie, musimy uzyskać konsystencję piasku, do pokruszonych ciastek dodać rozpuszczone masło, dokładnie wymieszać.
Tortownicę o średnicy 18 cm wyłożyć w środku folią aluminiową tak, aby folia wyszła na zewnątrz formy.
Dno formy wyłożyć mieszanką ciastek i masła, rozłożyć równomiernie, delikatnie ubić, formę wstawić do lodówki lub zamrażalnika na czas przygotowania masy serowej.
Do miski włożyć serki, zmiksować tylko do połączenia. Następnie dodać wyskrobane ziarenka wanilii, cukier i ponownie zmiksować.
Kolejno dodawać po jednym jajku miksując po każdym dodanym, na koniec dodać skórkę z limonki, sok oraz mąkę ziemniaczaną, zmiksować do połączenia.
Masę wylać na schłodzony spód, formę z sernikiem przykryć folią aluminiową, wstawić do piekarnika piec w temperaturze 180 st C przez 15, a następnie zmniejszyć temperaturę do 120 i dalej piec przez 95 minut.
Na 15 minut przed końcem pieczenia odkryć sernik, dopiec bez przykrycia.
Po upieczeniu sernik zostawić w uchylonym piekarniku, aby porządnie przestygł następnie wyjąć i zostawić na kratce ( w formie ) do całkowitego wystygnięcia.
Zimny sernik wstawić do lodówki na całą noc. Przed podaniem wyjąć z formy, posypać wierzch przesianym kakao
Smaczneog!
Notatki
Podane składniki wystarcza na przygotowanie małego sernika, upiekłam w formie o średnicy 18 cm, jeśli będziecie chcieli upiec większy trzeba proporcjonalnie zwiększyć ilość składników.