Wcześniej ugotowane ziemniaki, mogą to być ziemniaki z poprzedniego dnia, przecisnąć przez praskę lub zmielić w maszynce do mięsa. Następnie dodać mąkę (1 i ½ szklanki), jajko i szczyptę soli, zagnieść gładkie ciasto w razie potrzeby dodać odrobinę więcej mąki. Z ciasta uformować rulon, który następnie dzielimy na 16 kawałków. Podczas formowania lekko podsypujemy blat pozostałą mąką.
Do dużego garnka wlać wodę, posolić i zagotować.
Każdy kawałek ciasta rozpłaszczyć na placuszek około 7 cm średnicy (oby nie był zbyt cienki) na środek położyć truskawkę, ciasto zawinąć do góry, dokładnie zlepić i utoczyć kulkę, dłoń lekko oprószyć mąką i obtoczyć knedel w mące, gotowy odłożyć na podsypany mąka blat. To samo zrobić z pozostałymi kawałkami ciasta.
Knedle wkładamy na wrzącą wodę i delikatnie mieszamy, aby nie przywarły do dna garnka. Kiedy woda ponownie zagotuje się zmniejszyć ognień i gotować jeszcze przez około 5 minut, do wypłynięcia i lekkiego powiększenia się wszystkich knedli. Uważajcie, aby woda nie gotowała się zbyt mocno, to może spowodować, że knedle rozgotują się, rozkleją, a zamknięte w nich truskawki wypłyną. Po ugotowaniu knedle wyjmujemy łyżka cedzakową.
Pozostałe truskawki, cukier oraz miętę, zmiksować na gładki mus.