Drukuj
jagodzianki-pyszne

Jagodzianki-pyszne

Pyszne, puszyste ciasto wypełnione świeżymi jagodami, wspaniałe!

Rodzaj Desery
Kuchnia Polish
Keyword ciasto drożdżowe, jagody
Przygotowanie 30 minutes
Gotowanie 20 minutes
Razem 50 minutes
Porcje 7 Tutaj możesz zmienić ilość porcji
Autor Anna

Składniki

Składniki na ciasto

  • 260 g mąki pszennej tortowej
  • 4 g suchy drożdży lub 8 g świeżych
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 szczypta soli
  • 125 ml mleka letniego
  • żółtko
  • 40 g masła roztopionego

Dodatkowo

  • 160 g świeżych jagód
  • 1 1/2 łyżki cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 małe jajko +1 łyżka mleka-do pomalowania wierzchu jagodzianek

Składniki na lukier

  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki wody

Instrukcja

  1. Do miski przesiać mąkę, dodać suche drożdże (jeśli używacie świeżych drożdży, zróbcie wcześniej rozczyn z drożdży, łyżki mąki i odrobiny cukru), cukier, cukier waniliowy oraz sól, wymieszać. Następnie dodać wcześniej podgrzane letnie mleko i żółtko, zacząć wyrabiać ciasto, można zrobić to ręcznie lub przy pomocy robota wyposażonego w końcówkę typu hak. Kiedy ciasto połączy się w jedną całość, można wlać rozpuszczone, lekko przestudzone masło i dalej wyrabiać ciasto do chwili, kiedy zacznie dochodzić od ścianek miski. Miskę z wyrobionym ciastem przykryć folią spożywczą, odstawić w ciepłe miejsce na około 2 godziny.

  2. Wyrośnięte ciasto wyjąć na blat, podzielić na 7 części, każda bułeczka powinna mieć około 70 g. Z każdego kawałka ciasta uformować placuszek, powinien mieć wielkość dłoni, na środek nałożyć około 1 i 1/2 łyżki jagód, a następnie zlepić placuszek podobnie jak lepimy pierogi. Zróbcie to dobrze, żeby podczas pieczenia nadzienie nie wypłynęło dlatego też lepiej nie podsypywać mąką blatu podczas formowania, ponieważ mąka może utrudnić sklejanie ciasta. Kiedy jagodzianka jest już dobrze sklejona, należy w dłoniach uformować owalny kształt, ale oczywiście możecie zrobić okrągłe jagodzianki.

  3. Uformowane jagodzianki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, oczywiście sklejeniem do dołu. Jagodzianki przykryć folia spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na około 35-40 minut do wyrośnięcia, jagodzianki powinny wyraźnie podrosnąć.

  4. Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 st C. Wymieszać składniki na lukier.

  5. Tuż przed wstawienim jagodzianek do piekarnika pomalować ich wierzch rozbełtanym jajkiem. Pieczemy przez około 20 minut do uzyskania rumianego koloru. Po wyjęciu polukrować, przed jedzeniem wystudzić.

  6. Smacznego!