Czekoladę i masło rozpuścić w kąpieli wodnej, po całkowitym rozpuszczeniu przelać do większej miski i odstawić na 10 minut, aby mieszanina ostygła.
Mąkę i kakao przesiać do miseczki.
Do przestudzonej czekolady dodać cukier, energicznie wymieszać przy pomocy szpatułki, następnie dodać ekstrakt waniliowy i jajka, ponownie wymieszać. Następnie dodać sól, przesianą mąkę i kakao, po połączeniu się składników na jednolitą masę dodać umyte i osuszone wcześniej borówki.
Masę przelać do formy o średnicy 23-25 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Brownie pieczemy przez 30 minut bez termoobiegu.
Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, przestudzić.
Brownie można podać z miodem i dodatkową porcją borówek, lodami i ciemnym piwem.
Smacznego!
Notatki
Jajka powinny być w temperaturze pokojowej, najlepiej włożyć je do miseczki z bardzo ciepłą wodą na kilka minut! Pamiętajcie, że dobre brownie z zewnątrz ma spieczoną skórkę, a środek bardzo miękki :)