Cebulę pokroić w kostkę. Do rondelka wlać odrobinę oleju, rozgrzać, dodać cebulę podsmażyć przez 2 minut następnie dodać przeciśnięty lub drobno pokrojony czosnek oraz posiekane liście szałwii, smażyć przez 30 sekund, zalać częścią wywaru warzywnego/rosołu, zagotować. Po chwili gotowania dodać mascarpone, dokładnie rozmieszać doprawić do smaku pieprzem, solą i słodką papryką. Sos zdjąć z ognia, odstawić.
Przygotowanie gołąbków
Kaszę ugotować na sypko.
Z dużych liści buraków odciąć łodygę, liście należy zmiękczyć poprzez chwilowe zanurzenie w gotującej się wodzie lub włożenie do mikrofalówki na 20 - 30 sekund (w zależności od mocy mikrofalówki), jeśli okaże się, że po sparzeniu łodyga po środku liścia jest twarda, należy delikatnie ściąć jej część małym nożem uważając, aby nie uszkodzić liścia.
Cebulę i grzyby posiekać w drobną kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę, pomidory i szałwię pokroić w paseczki. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, podsmażyć cebulkę z grzybami i rozmarynem, mieszać ciągle aby nic nie przywarło do patelni, kiedy odparuje cała woda z grzybów dodać czosnek i szałwię, smażyć jeszcze chwilkę, zdjąć z ognia.
Do miski przełożyć ugotowana kaszę, dodać całą zawartość patelni, pomidory i tymianek oraz ser doprawić do smaku solą i pieprzem.
Na przygotowane wcześniej liście nakładamy porcję farszu, a następnie zawijamy w tz. kopertę.
Gotowe gołąbki układamy w naczyniu żaroodpornym lub szerokim rondlu, zalewamy pozostałą częścią wywaru lub wodą, przykrywamy pokrywką i dusimy na małym ogniu do 15 minut.
Następnie przekładamy gotowe gołąbki do naczynia z sosem lub bezpośrednio na talerze, polewamy sosem.