Drukuj
golabki z kasza

Gołąbki z kaszą

Gołąbki mogą być też bez mięsa!

Rodzaj Obiad
Kuchnia Polish
Przygotowanie 30 minutes
Gotowanie 1 hour
Razem 1 hour 30 minutes
Porcje 5
Autor Anna

Składniki

  • 300 g ugotowanej kaszy gryczanej
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka siekanych świeżych liści szałwii
  • 10 połówek suszonych pomidorów
  • 1 szklanka grzybów lub więcej, drobno krojonych - użyłam podgrzybków
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 1/2 łyżeczki tymianek
  • 1/2 łyżeczki rozmaryn
  • 6 łyżek tartego sera typu parmezan
  • olej do smażenia
  • 16 liści buraków liściowych duże

Do sosu

  • 200 ml wywaru warzywnego lub rosołu
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 250 g serka mascarpone
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany
  • słodka papryka - opcjjonalnie
  • 4 duże listki szałwii

Instrukcja

Przygotowanie sosu

  1. Cebulę pokroić w kostkę. Do rondelka wlać odrobinę oleju, rozgrzać, dodać cebulę podsmażyć przez 2 minut następnie dodać przeciśnięty lub drobno pokrojony czosnek oraz posiekane liście szałwii, smażyć przez 30 sekund, zalać częścią wywaru warzywnego/rosołu, zagotować. Po chwili gotowania dodać mascarpone, dokładnie rozmieszać doprawić do smaku pieprzem, solą i słodką papryką. Sos zdjąć z ognia, odstawić.

Przygotowanie gołąbków

  1. Kaszę ugotować na sypko.

  2. Z dużych liści buraków odciąć łodygę, liście należy zmiękczyć poprzez chwilowe zanurzenie w gotującej się wodzie lub włożenie do mikrofalówki na 20 - 30 sekund (w zależności od mocy mikrofalówki), jeśli okaże się, że po sparzeniu łodyga po środku liścia jest twarda, należy delikatnie ściąć jej część małym nożem uważając, aby nie uszkodzić liścia.

  3. Cebulę i grzyby posiekać w drobną kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę, pomidory i szałwię pokroić w paseczki. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, podsmażyć cebulkę z grzybami i rozmarynem, mieszać ciągle aby nic nie przywarło do patelni, kiedy odparuje cała woda z grzybów dodać czosnek i szałwię, smażyć jeszcze chwilkę, zdjąć z ognia.

  4. Do miski przełożyć ugotowana kaszę, dodać całą zawartość patelni, pomidory i tymianek oraz ser doprawić do smaku solą i pieprzem.

  5. Na przygotowane wcześniej liście nakładamy porcję farszu, a następnie zawijamy w tz. kopertę.

  6. Gotowe gołąbki układamy w naczyniu żaroodpornym lub szerokim rondlu, zalewamy pozostałą częścią wywaru lub wodą, przykrywamy pokrywką i dusimy na małym ogniu do 15 minut.

  7. Następnie przekładamy gotowe gołąbki do naczynia z sosem lub bezpośrednio na talerze, polewamy sosem.

  8. Smacznego!