+ olej do posmarowania foremki i otręby do obsypania formy
Instrukcje
Do dużej miski wlać aktywny zakwas, wodę i drożdże wymieszać, następnie dodać sól i cukier oraz mąkę żytnią, wymieszać najlepiej łyżką do połączenia się składników. Na koniec dodać mąkę pszenną i ponownie wymieszać tak, aby w cieście nie było grudek mąki.
Przygotować formę o wymiarach około 24 x 13 cm, wysmarować olejem i obsypać jej wnętrze otrębami. Do foremki przełożyć ciasto, wyrównać wierzch przy pomocy łyżki namoczonej w wodzie. Przykryć wierzch foremki folią spożywczą i odstawić na około 20 - 30 minut w bardzo ciepłe miejsce.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 210 st C.
Przed wstawieniem chleba do piekarnika wsypać na jego dno szklankę kostek lodu lub spryskać jego wnętrze wodą, aby wytworzyła się para, natychmiast wstawić chleb.
Chleb pieczemy przez 15 minut w temperaturze 210 st C, a następnie zmniejszamy do 200 st C i dopiekamy przez 30 - 35 minut.
Po upieczeniu wyjmujemy chleb z piekarnika i studzimy na kratce, oczywiście chleb do studzenia wyjmujemy z foremki!!! Pozostawienie chleba w foremce spowoduje, że chleb zaparuje od spodu, a jego skórka się rozmiękczy.
Smaczenego!
Notatki
Ciasto jest dość gęste i klejące i nie należy dolewać więcej wody! Ciasto bardzo szybko rośnie w foremce - uważajcie aby nie przykleiło się do folii spożywczej, żeby temu zaradzić można posmarować wierzch ciasta olejem lub posypać mąką. Chleb wypróbowałam w różnych kombinacjach i tak, można w zależności jakie posiadamy zapasy mąki dość elastycznie dopasowywać ich proporcje. Piekłam chleb w takiej konfiguracji: 250 g mąki pszennej na 180 g maki żytniej typ 720 lub 120 g mąki żytniej typ 720 + 80 g mąki żytniej typ 2000 + 230 g mąki pszennej typ np: 550 lub 720 Za każdym razem chleb wychodzi bardzo smaczny! Miłej zabawy :)