125gmąki pszennej pełnoziarnistej lub żytniej możeto być również mąka orkiszowa
250mlciepłej wody
175gstartych ziemniaków na bardzo drobnej tartce
25gmiękkiego masłalub olej roślinny
8gsuchych drożdżylub 16 g świeżych
2łyżkioctu balsamicznegolub słodowego
2łyżeczkisolimorskiej (płaskie)
Opcjonalnie
Do ciasta chlebowego można dodać 2 łyżki jagód goji lub rodzynek
Instrukcje
Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tartce o bardzo drobnych oczkach - takich jak na placki ziemniaczane. Do miski odmierzyć odpowiednią ilość mąki, sól i drożdże ( suche ) wymieszać.
W innym naczyniu wlać ciepłą wodę, masło lub olej, ocet balsamiczny i starte ziemniaki z płynem, wymieszać (jeśli używacie świeżych drożdży należy je również dodać do składników mokrych).
Składniki mokre dodać do suchych,wymieszać ciasto ręką lub przy pomocy robota kuchennego wyposażonego w końcówkę typu hak, mieszamy krótko tylko do połączenia się składników, miskę z ciastem przykryć folią spożywczą, odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie przerobić ciasto ręka lub mikserem, przykryć folią i ponownie odstawić na 10 minut, procedurę powtórzyć raz jeszcze.
Przygotować koszyk do wyrastanie chleba, jeśli nie macie takiego można użyć wiklinowego koszyczka do podawanie chleba, należy włożyć do niego ściereczkę kuchenną mocno obsypując ja mąką. Blat podsypać mąką (ciasto jest dość klejące), wyłożyć ciasto, uformować okrągły lub owalny bochenek, przełożyć chleb do koszyczka - łączeniem do góry, wierzch chleba posypać mąką, przykryć ściereczką i odstawić na około 20 - 30 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Piekarnik rozgrzać do temperatur 200 st C.
Przygotować blachę do pieczenia można posypać ją mąką lub wyłożyć na nią papier do pieczenia, następnie wyłożyć z koszyczka wyrośnięty bochenek - odwracając koszyczek "do góry nogami".
Na dno piekarnika wsypać szklankę kostek lodu/można wstawić naczynie z woda na dolną półkę, a następnie wstawić chleb. Chleb pieczemy przez 40 do 50 minut. Po upieczeniu chleb przekładamy na kratkę i studzimy.
Po upieczeniu chleb przekładamy na kratkę i studzimy.