15mllikieru Amaretto lub kilka kropel aromatu migdałowego
½łyżeczkisody
Instrukcje
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C.
Białka ubić na sztywną pianę, następnie dodawać naprzemiennie po jednej łyżce drobnego cukru i cukru pudru cały czas ubijając, masa powinna być gęsta i błyszcząca. Drobno zmielone migdały połączyć z sodą, dodać w trzech porcjach do ubitej masy z białek, wymieszać szpatułką. Na końcu dodać likier lub olejek migdałowy.
Przygotować blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Z ciasta formować maleńkie kuleczki, najlepiej odmierzać niewielkie porcje łyżeczką, a następnie zwilżonymi dłońmi w wodzie toczyć kuleczki–wielkość kuleczki powinna być mniej więcej taka jak mały orzech włoski.
Przygotowane kuleczki ciasta układać na blaszce zachowując odstępy, następnie każdą kuleczkę delikatnie spłaszczyć. Wstawić do nagrzanego piekarnia, piec przez około 10 minut lub do chwili, kiedy ciastka zrobią się rumiane i popękane z wierzchu. Studzić na kratce !
Ciastka po wyjęciu z piekarnika będą miękkie i ciągnące, ale po całkowitym wystudzeniu zrobią się chrupiące.
Smacznego!
Notatki
Ciastka można przechowywać po całkowitym wystudzeniu w szczelnie zamkniętym pojemniku.