530gtwarogu półtłustego lub tłustegotrzykrotnie mielonego
120mlśmietany 18 %
120mlmleczka kokosowego
3średniejajka
50gwiórków czekoladowych
170gcukru
15mllikieru kokosowego
3łyżkimąki pszennej
Składniki na mus czekoladowy
120gbiałej czekolady
120gciemnej czekolady
2średniejajka
25gdrobnego cukru
30gmasła
1łyżeczkażelatyny
1łyżkawody
200mlśmietany 18 %
Instrukcje
Przygotowanie spodu
Czekoladę i masło rozpuścić w kąpieli wodnej.
Ciasta rozdrobnić w malakserze, dodać masło z czekoladą, wymieszać.
Dno tortownicy o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz, przygotować dwa kawałki folii aluminiowej, ułożyć je na krzyż na środek postawić formę, folię zawinąć na boki ku górze formy, dobrze docisnąć, należy zrobić to dokładnie ponieważ sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej.
Na dno formy wysypać przygotowaną mieszankę z ciastek, delikatnie ubić, odstawić. Piekarnik nagrzać do 150 st C. Zagotować wodę.
Przygotowanie masy serowej
W misce miksera umieścić wszystkie składniki na masę serową.
Całość zmiksować do połączenia, pamiętajcie! masy serowej nie należy zbyt długo ubijać, aby się niepotrzebnie nie napowietrzyła. Masę przelać na przygotowany spód.
Do żaroodpornego naczynia wlać gorącą wodę, wstawić do niego formę z sernikiem, sernik piec przez 75 minut z opcją górnej i dolnej grzałki. Po upieczeniu wyjąć sernik z piekarnika, ostudzić, a następnie schłodzić w lodówce przez całą noc.
Przygotowanie musu
Czekoladę połamać na kawałki dodać masło, rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać śmietanę wymieszać rózgą, przestudzić.
Żelatynę rozpuścić w łyżce gorącej wody dodać do rozpuszczonej czekolady, wymieszać. Białka oddzielić od żółtek, białka ubić na sztywną pianę w połowie ubijania stopniowo dodawać cukier ciągle ubijając
Do masy czekoladowej dodać po jednym żółtku mieszając po każdym, na koniec dodać w trzech porcjach ubitą pianę z białek delikatnie wymieszać. Na schłodzony sernik nałożyć przygotowany mus czekoladowy, górę sernika udekorować wiórkami z czekolady.