Marchewkę i pietruszkę obrać, pokroić w plasterki. Soczewicę wypłukać pod bierzącą wodą, zalać 3 szklankami wody dodać pokrojone warzywa, namoczone grzyby, doprawić łyżką domowej Vegety, gotować tak długo, aż soczewica całkowicie się rozgotuje, mieszać do czasu do czasu.
Po ugotowaniu odcedzić soczewicę z warzywami na sicie, pozostawić na kilkanaście minut, aby dokładnie ociekła z wody. Cebulę pokroić w kostkę.
Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę, smażyć na średnim ogniu przez 5 minut ciągle mieszając, kiedy cebula będzie już szklista dodać do niej majeranek, smażyć jeszcze kilka minut do momentu delikatnego zarumienienia się cebuli i uwolnienia aromatów.
Soczewicę przełożyć do miski zmiksować na puree, dodać cebulę, gałkę muszkatołową, sól, pieprz całość dokładnie wymieszać.
Formę o wymiarach 20 cm x 8 cm lub podobną, wysmarować masłem i wysypać tartą bułką, przełożyć doprawioną masę, wyrównać wierzch, można wierzch pasztetu posmarować olejem roślinnym.
Do rozgrzanego piekarnika do 180 st C wstawić pasztet, a na dno piekarnika wsunąć naczynie z gorącą wodą, pasztet piec 50 - 60 minut.
Po upieczeniu pasztet całkowicie wystudzić, następnie wstawić do lodówki, aby stężał.