Drukuj
truskawkowy sernik na zimno

Truskawkowy sernik na zimno

Pyszny i bardzo łatwy sernik na zimno!

Rodzaj Desery
Kuchnia Polish
Keyword galaretka, truskawki
Przygotowanie 30 minutes
Razem 30 minutes
Porcje 12 Tutaj możesz zmnienić ilość porcji
Autor Anna

Składniki

Składniki na spód

  • 100 g ciastek Oreo same ciastka, krem trzeba byskrobać
  • 40 g masła

Składniki na masę serową

  • 2 opakowania galaretki truskawkowej
  • 700 g twarogu trzykrotnie mielonego
  • 35 g cukru pudru
  • 40 ml likieru Amaretto
  • 350 g truskawek
  • 2 łyżki cukru pudru
  • Dodatkowo
  • 6 sztuk całych ciastek Oreo do posypania wierzchu sernika

Instrukcja

  1. Tortownicę o średnicy 18 cm ( może być większa, sernik będzie niższy ) wyłożyć w środku folią spożywczą - nie jest to konieczne, kiedy tortownica ma obręcz odpinaną.

  2. Ciastka na spód sernika rozdzielić, wyjąć ze środka krem, ciastka włożyć do miski pokruszyć pałką lub tłuczkiem, masło rozgrzać, dodać do pokruszonych ciastek, wymieszać. Wyłożyć dno tortownicy przygotowaną mieszanką, ugnieść dłonią, tortownicę wstawić do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.

  3. Galaretki rozprowadzić w 200 ml gorącej wody, przestudzić.

  4. Truskawki umyć, zmiksować blenderem na gładki mus dodać likier, całość wymieszać, odlać 150 ml musu do szklanki - odstawić, później przygotujemy z nich górną warstwę.

  5. Ser umieścić w misce, dodać cukier zmiksować, następnie dodać większą część musu truskawkowego i przestudzoną galaretkę z której należy odlać 60 ml (później dodamy do odlanego musu truskawkowego), miksować całość przez 2- 3 minutki, aby odpowiednio napowietrzyć masę i połączyć składniki.

  6. Na schłodzony spód wylać masę serową w środek masy można włożyć kilka całych truskawek.

  7. Do szklanki z musem truskawkowym dodać 60 ml galaretki, wymieszać, wylać na wierzch sernika ( masa serowa powinna być już lekko ścięta ). Sernik wstawić do lodówki na kilka godzin aby stężał.

  8. Tuż przed podaniem wyjąć z formy, jeśli nie wykładaliście wnętrza folią należy brzegi sernika odciąć nożem od formy, przełożyć na talerz. Ciastka Oreo pokruszyć pałką lub w malakserze na drobny "piasek" posypać wierzch sernika.

  9. Smacznego!

Notatki

Sernik przechowujemy w lodówce pod przykryciem