Drukuj
drozdzowki truskawkowe

Drożdżówki truskawkowe

Fantastyczne drożdżówki z truskawkami.

Rodzaj Desery
Kuchnia Polish
Keyword ciasto drożdżowe, truskawki
Przygotowanie 40 minutes
Gotowanie 25 minutes
Razem 1 hour 5 minutes
Porcje 10 Tutaj możesz zmienić ilość porcji
Autor Anna

Składniki

  • 130 ml mleka
  • 50 g masła
  • 2 duże jajka
  • 2 łyżeczki suchych drożdży
  • 340 g mąki pszennej + odrobina do podsypania
  • 30 g cukru

Na farsz

  • 250 g truskawek
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 łyżka mąki ziemniacznej
  • gruby cukier perłowy do posypania bułek lub kruszonka
  • 1 jajko do "polalowania" wierzchu bułek

Instrukcja

  1. Do rondelka włożyć pokrojowe masło, rozpuścić, dolać mleko, delikatnie podgrzać, zdjąć rondelek z ognia dodać jajka i drożdże, połączyć najlepiej trzepaczką - rózgą.

  2. Składniki płynne przelać do miski miksera, dodać mąkę i cukier, wyrabiać ciasto przez 5 minut przy pomocy końcówki typu hak, ciasto będzie dość lepkie!
  3. Miskę z ciastem przykryć folią spożywczą, odstawić w ciepłe miejsce na 2 godziny do podwojenia objętości.

  4. Truskawki umyć, osuszyć i pokroić w plasterki, dodać cukier i mąkę, wymieszać.

  5. Po tym czasie ciasto podzielić na 10 części, podsypując mąką z każdej porcji uformować placuszek wielkości dłoni, na środek nałożyć owoce, skleić brzegi bułki, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia sklejeniem do dołu.

  6. Bułki odstawić w ciepłe miejsce na około 20 minut w tym czasie rozgrzać piekarnik do temperatury 180 st C.

  7. Bułki przed wstawieniem do piekarnika "pomalować" rozbełtanym jajkiem, a następnie posypać grubym cukrem lub kruszonką.

  8. Bułki pieczemy przez 20 minut z opcją górnej i dolnej grzałki. Po upieczeniu studzimy na kratce.

  9. Smacznego!

Notatki

Truskawki po połączeniu z cukrem i mąką będą "puszczały" sok, aby tego soku nie było zbyt dużo przekładam przygotowane truskawki na durszlak. W ten sposób pozbędziemy się zbędnego soku:)