Filet z łososia umyć i osuszyć, oprószyć solą i pieprzem, natrzeć 1 łyżeczką tartej skórki cytrynowej, tak przygotowany filet łososia umieścić w naczyniu żaroodpornym (skórą do dołu) wstawić do piekarnika i piec przez 20 minut, aby łosoś zbytnio się nie wysuszył upieczcie go po przykryciem, a pod sam koniec odkryjcie. Upieczony filet wyjąć z piekarnika, delikatnie przestudzić.
Zielony pieprz wyjąć z zalewy, drobno pokroić. Wędzonego łososia porozrywać lub pokroić na kawałki.
Z łososia usunąć skórę i ości, mięso rozgnieść widelcem dodać pokrojony zielony pieprz, 2 łyżeczki startej skórki z cytryny, rozdrobnionego wędzonego łososia, masło, przyprawić sokiem z cytryny, pieprzem i solą, dobrze wymieszać, by powstała pasta.
Mięso nałożyć do kokilek, pozostawić w temperaturze pokojowej, aby ostygły.