Mleko podgrzać, dodać drożdże, cukier i mąkę dokładnie wymieszać i dostawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Do miski miksera dodać jajko, żółtka, zacząć miksować na wysokich obrotach, dodać cukier, całość ubić na jasną puszystą masę. Następnie dodać rozczyn, ciągle miksując, sól, ekstrakt waniliowy, wcześniej rozpuszczone i przestudzone masło, a na końcu porcjami przesianą mąkę, ciasto wyrabiać przez 5 minut. Miskę z ciastem przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości, może potrwać to od 1 do 2 godzin.
Blachę do pieczenia o wymiarach 25 x 35 cm wysmarować masłem i wysypać tartą bułką. Ciasto przed przelaniem do formy wymieszać, wystarczy łyżką, przelać ciasto do przygotowanej blachy.
Składniki na kruszonkę umieścić w misce i zagnieść kruszonkę.
Jabłka obrać ze skórki, przekroić na ćwiartki, a następnie każdą ćwiartkę pokroić na cienkie plasterki.
Na wierzch ciasta ułożyć plasterki jabłek, obficie posypać kruszonką, ciasto przykryć i odstawić do wyrośnięcia na około 40 minut. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C - opcja górnej i dolnej grzałki.
Wstawić ciasto do nagrzanego piekarnika, piec około 35 - 40 minut lub do tz. suchego patyczka.