Drukuj
kotlety z okary

Kotlety z okary

Fantastyczne kotlety z odpadu po przygotowaniu mleczka sojowego, zdrowe i smaczne!

Rodzaj Obiad
Kuchnia Polish
Keyword soja
Przygotowanie 15 minutes
Gotowanie 15 minutes
Razem 30 minutes
Porcje 16 Tutaj możesz zmienić ilość porcji
Autor Anna

Składniki

  • 2 1/2 szklanki okary
  • 1 średnia cebula
  • 1 śrenia czerwona papryka
  • 1 średnia marchewka
  • sól do smaku
  • płatki papryczki chilli lub suszona papryczka
  • skórka otarta z 1/2 cytryny
  • 1 średnie jajko
  • 5 łyżek tartej bułki
  • 3 łyżki świeżych siekanych ziół np: bazylia kolendra, koperek...

Instrukcja

  1. Cebulę i paprykę pokroić w drobniutką kostkę. Marchew obrać, zetrzeć na tartce o drobnych oczkach.

  2. Do miski z odnierzoną okarą dodać warzywa i siekane zioła, jajko, tartą bułkę, doprawić przyprawami, dokładnie wymieszać, najlepiej dłonią. Zwilżoną dłonią formować małe kotlety.

  3. Kotlety smażyć na wolnym ogniu z dwóch stron, do uzyskanie złotego koloru. Kotlety podajemy ciepłe.

  4. Smacznego!