W misce miksera wymieszać ciepłą wodę z drożdżami i cukrem, odstawić na 5 minut po tym czasie dodać pozostałe składniki, zagnieść ciasto używając końcówki typu hak, ciasto zagniatać przez 5 do 7 minut. Miskę z ciastem przykryć folią spożywczą, odstawić w ciepłe miejsce na 2 do 4 godzin.
Dwie keksówki o wymiarach wysmarować olejem i wysypać otrębami.
Po tym czasie ciasto ponownie przerobić, podzielić na dwie część, przełożyć do keksówek, przykryć je folią spożywczą wysmarowaną oliwą, to zapobiegnie przyklejeniu się jaj do ciasta, odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę lub do wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzać do temperatury 190 st C, wstawić chleb, piec przez 40 do 50 minut.
W szklance wymieszać wodę z solą.
Na około 10 minut przed końcem pieczenia, uchylić piekarnik i posmarować wierzch chlebów wodą z solą, dopiec chleb.
Po upieczeniu wyjąć chleb z piekarnika i jeszcze raz posmarować wierzch wodą z solą.