Drukuj
bulki z ricotta

Bułki z ricottą

Wyśmienite bułki na każdy posiłek.

Rodzaj Pieczywo
Kuchnia Polish
Keyword twarożek
Przygotowanie 30 minutes
Gotowanie 20 minutes
Razem 50 minutes
Porcje 24 Tutaj możesz zmienić ilość porcji
Autor Anna

Składniki

  • 30 g świeżych drożdży lub 7 g suszonych
  • 125 ml ciepłej wody około 45 st C
  • 1/4 szklanki brązowego cukru
  • 1 płaska łyżka soli
  • 3 łyżki miękkiego masła
  • 250 g serka ricotta
  • 2 średnie jajka
  • 2 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 2 szklanki mąki pszennej typ 1850

Dodatkowo

  • 4 łyżki klarowanego masła do posmarowania upieczonych bułek

Instrukcja

  1. Wszystkie składniki na bułki umieścić w misce miksera, wymieszać ciasto końcówką typu hak przez 5 minut na najniższej prędkości, a następnie przez 5 do 8 minut na średniej prędkości, miskę z ciastem przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na około 1 godzinę do wyrośnięcia.

  2. Następnie wyjmij ciasto na oprószony mąką blat i zbij ciasto, a następnie podziel na 24 lub 12 większych części.

  3. Z ciasta uformować kulki, które należy ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 45 minut do podwojenia objętości.

  4. Piekarnik nagrzać do temperatury 190 st C.

  5. Bułki piec przez 15 - 20 minut, opcja górnej i dolnej grzałki.

  6. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika na kratkę, posmarować wierzch bułek klarowanym masłem.

  7. Smacznego!