Piekarnik nagrzać do temperatury 170 st C, opcja górnej i dolnej grzałki. Formę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Do drugiej miski wsypać mielone migdały, dodać sól i sodę, wymieszać.
Do kolejnej miski wbić jajka, miksować jajka na najwyższych obrotach, kiedy się spienią dodać cukier, ubijać przez 3 minuty, pod koniec dolać oliwę, miksować jeszcze przez 1-2 minuty - masa powinna być dobrze napowietrzona.
Do masy jajecznej dodać masę kakaową, zmiksować, a na koniec dodać mieszankę suchych składników miksując na najniższych obrotach.
Wymieszać ciasto łopatką i przelać do przygotowanej formy, wstawić do piekarnika, piec przez 40-45 minut, ciasto powinno być ścięte przy ściankach formy, a po środku miękkie, sprawdzając ciasto patyczkiem: powinny zostać na patyczku okruchy lepkiego ciasta.
Ciasto po upieczeniu powinno przestygnąć w formie około 10 minut, ciasto można podawać ciepłe lub po całkowitym wystudzeniu.
Fantastycznie smakuje z dżemem wiśniowym, sosem malinowym lub lodami.