600gobranej i pokrojonej w kostkę dyniużyłam Hokkaido
220gobranejdrobno pokrojonej marchwi
sok z jednej pomarańczy
10gskórki z pomarańczy
2łyżkioleju kokosowego
1małaposiekana cebula
13gświeżego imbiru
200mlwody
250mlmleczka kokosowego
1łyżkacukru trzcinowego
1szczyptacynamonu
pieprz cayennedo smaku
sóldo smaku
kilkanaście listków szałwiiopcjonalnie
olej z pestek dyni - opcjonalne
Instrukcje
Na patelni rozgrzać olej kokosowy, kiedy będzie już gorący wrzucić cieniutko pokrojoną skórkę z pomarańczy, dodać cukier trzcinowy smażyć do momentu, aż skórka zrobi się szklista.
Następnie dodać cebulę i imbir, smażyć 2 minuty, dodać marchew i dalej smażyć przez 5 minut, na koniec dodać dynię, całość smażyć jeszcze przez 10 minut, ciągle mieszając.
W garnku zagotować wodę z sokiem pomarańczowym, dodać przesmażoną dynię z marchwią, przykryć pokrywką i dusić przez 15 minut. Kiedy dynia będzie już miękka, zdjąć garnek z ognia, zmiksować na gładką papkę blenderem.
Garnek ponownie postawić na ogniu, doprawić przyprawami, jeśli zupa będzie bardzo gęsta dolać wodę pamiętając, że mamy jeszcze 250 ml mleczka do dodania. Jeśli konsystencja i smak zupy jest już odpowiednia można na koniec dolać mleczko kokosowe, zagotować, zdjąć z ognia.
Jeśli zupę zechcecie podać z szałwią, należy usmażyć ją na odrobinie oleju kokosowego lub masła, listki smażymy krótko z dwóch stron. Po smażeniu odsączamy na ręczniku papierowym.
Zupę przed podaniem można skropić odrobiną oleju z pestek dyni.