Drukuj
ketchup domowy

Ketchup domowy

Domowy ketchup, najlepszy!

Rodzaj Dodatki
Kuchnia Polish
Keyword pomidory
Autor Anna

Składniki

  • 5 kg pomidorów użyłam odmiany Lima
  • 20 g czosnku
  • 1 łyżka imbiru w proszku
  • 20 g soli morskiej
  • 1 1/2 łyżeczki czerwonej słodkiej papryki
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżeczka mielonego cynamony
  • 35 g cukru trzcinowego lub melasy
  • 10 sztuk śliwek węgierek
  • odrobina pieprzu cayenne
  • 2 łyżki suszonego oregano

Instrukcja

  1. Pomidory i śliwki umyć, pokroić, włożyć do garnka, garnek postawić na ogniu i zacząć długie i powolne gotowanie, ogień pod garnkiem powinien być delikatny, nie przykrywamy pokrywką, chodzi nam o to, aby jak najszybciej odparował nadmiar wody.
  2. Po godzinie gotowania dodać pokrojoną cebulę, sól, cukier i oregano, dalej gotować mieszając od czasu do czasu, ketchup z każdą chwilą będzie gęstniał, więc trzeba go częściej mieszać.
  3. Po kolejnej godzinie dodać pozostałe składniki, gotować przez około 30 minut. Następnie zestawić garnek z ognia, kiedy delikatnie przestygnie porcjami przetrzeć przez gęste sito

  4. Garnek z przetartym ketchupem zmów postawić na ogniu i gotować do momentu uzyskania odpowiedniej konsystencji, ewentualnie jeszcze raz doprawić do smaku.
  5. Słoiki umyć, wysuszyć, gorący ketchup nakładać do słoiczków, mocno zakręcić zakrętki.

  6. Ketchup poddaję pasteryzacji w piekarniku metodą na sucho.

  7. Do zimnego piekarnika wstawiam przygotowane słoiki z ketchupem, nastawiam temperaturę na 130 st C, pasteryzuję słoiki przez 45 minut, po tym czasie wyłączam piekarnik i zostawiam w nim słoiki do całkowitego wystudzenia.
  8. Smacznego!

Notatki

Jak zwykle przypominam o stopniowym dodawaniu przypraw, najlepiej przyprawy dodawać podzielone na kilak porcji, jest wtedy pewność, że potrawa będzie doprawiona odpowiednio dla naszego smaku. Pamiętajcie również o tym, że dodatki takie jak ketchup, powinny być doprawione dość intensywnie!