Pomidory i śliwki umyć, pokroić, włożyć do garnka, garnek postawić na ogniu i zacząć długie i powolne gotowanie, ogień pod garnkiem powinien być delikatny, nie przykrywamy pokrywką, chodzi nam o to, aby jak najszybciej odparował nadmiar wody.
Po godzinie gotowania dodać pokrojoną cebulę, sól, cukier i oregano, dalej gotować mieszając od czasu do czasu, ketchup z każdą chwilą będzie gęstniał, więc trzeba go częściej mieszać.
Po kolejnej godzinie dodać pozostałe składniki, gotować przez około 30 minut. Następnie zestawić garnek z ognia, kiedy delikatnie przestygnie porcjami przetrzeć przez gęste sito.
Garnek z przetartym ketchupem zmów postawić na ogniu i gotować do momentu uzyskania odpowiedniej konsystencji, ewentualnie jeszcze raz doprawić do smaku.
Słoiki umyć, wysuszyć, gorący ketchup nakładać do słoiczków, mocno zakręcić zakrętki.
Ketchup poddaję pasteryzacji w piekarniku metodą na sucho.
Do zimnego piekarnika wstawiam przygotowane słoiki z ketchupem, nastawiam temperaturę na 130 st C, pasteryzuję słoiki przez 45 minut, po tym czasie wyłączam piekarnik i zostawiam w nim słoiki do całkowitego wystudzenia.
Notatki
Jak zwykle przypominam o stopniowym dodawaniu przypraw, najlepiej przyprawy dodawać podzielone na kilak porcji, jest wtedy pewność, że potrawa będzie doprawiona odpowiednio dla naszego smaku. Pamiętajcie również o tym, że dodatki takie jak ketchup, powinny być doprawione dość intensywnie!