3 ½szklanekmąki pszennej pełnoziarnistejmoże okazać, że trzeba będzie dodać ½ szkl. więcej
2 ½szklankigrubo siekanych orzechów włoskich
Glazura do chleba
1jajko + 1 łyżka mleka
Instrukcje
W dużej misce rozrobić drożdże w ciepłej wodzie, dodać melasę, wymieszać odstawić w ciepłe miejsce na 5 minut, aż drożdże się spienią. Następnie dodać mleko w proszku, masło, sól i otręby, dokładnie wymieszać, następnie porcjami dodawać mąkę jednocześnie zagniatając. Ciasto przełożyć na podsypany mąką blat, wyrabiać przez 10 minut (można zrobić, to przy użyciu miksera)
Miskę nasmarować olejem, włożyć ciasto, wierzch ciasta równomiernie posypać orzechami, przykryć folią spożywczą i odstawić ciasto do wyrośnięcia na około 1, 5 godziny.
Ciasto wyłożyć na natłuszczony blat, wyrabiać, aż orzechy równomiernie rozprowadzą się w cieście. Gdyby ciasto bardzo kleiło się do rąk można podsypać 1 do 2 łyżek mąki.
Podzielić ciasto na dwie części, uformować okrągłe bochenki, ułożyć na blaszce do pieczenie (posypać mąką spód), delikatnie spłaszczyć od góry, naciąć bochenki równolegle 3- 4 razy na głębokość około 1 cm, posmarować glazurą, przykryć pergaminem pozostawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.
Piekarnik nagrzać do temperatury 190 st C.
Wyrośnięte bochenki wstawić od nagrzanego piekarnika, wsypać szklankę lodu na jego dno, piec przez 35 minut, aż bochenki pięknie się zarumienią. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i studzimy na kratce.
Smacznego!
Notatki
Jeśli używacie suchych drożdży, należy dodać je do mąki, nie trzeba robić wcześniej zaczynu.