Drukuj
Tarta migdalowo-malinowa Bakewell

Tarta migdałowo - malinowa Bakewell

Fantastyczna tarta z mąki migdałowej i malin.

Rodzaj Ciasta
Kuchnia Angielski
Keyword maliny, migdały
Przygotowanie 15 minutes
Gotowanie 40 minutes
Razem 55 minutes
Porcje 15 Tutaj można zmienić ilość porcji
Autor Anna

Składniki

Składniki na ciasto

  • 225 g mała
  • 225 g mąki pszennej
  • 60 g cukru
  • 1 szczypta soli

Składniki na nadzienie

  • 150 g masła
  • 150 g mielonych migdałów
  • 150 g drobnego cukru
  • 70 g płatków migdałowych
  • 300 g dżemu malinowego
  • 4 średnie jajka
  • 400 g świeżych malin

Instrukcja

  1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C.

  2. Składniki na ciasto umieścić w mikserze lub malakserze, zagnieść ciasto.

  3. Formę o wymiarach 22 x 32 cm (może być odrobinę mniejsza) wyłożyć papierem do pieczenia, rozwałkować ciasto, wyłożyć nim formę. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 20 minut - opcja górnej i dolnej grzałki.

  4. Do rondelka włożyć masło, rozpuścić je, a następnie delikatnie przestudzić.

  5. Do miksera wbić jajka, dodać cukier i mielone migdały, zmiksować, następnie wlać cienkim strumieniem masło, miksować do połączenia się składników.

  6. Na podpieczony spód wyłożyć dżem, rozsmarować na całej powierzchni, na dżem nałożyć maliny, zalać masą migdałową, górę posypać płatkami migdałowymi, wstawić do piekarnika, piec przez około 35-40 minut, wierzch ciasta powinien być złoty. Wystudzić.

  7. Smacznego!