1sztukapapryczki chillimożna pominąć jeśli robicie dla dzieci
½szklankiziarna sezamu
½soku i skórkę z limonki
olej do smażenia
Składniki na sos
6łyżekmajonezu
2łyżkijogurtu naturalnego
1małacebulka
1małyogórek kiszony
sól
pieprz
odrobina siekanej kolendry
Instrukcje
Rybę umyć, odciąć skórę wyjąć wszystkie ości, pokroić na małe kawałki, włożyć do blendera dodać cebulę, zmiksować.
Rozdrobnione mięso przełożyć do miski, dodać jajko, kolendrę, pokrojoną papryczkę chilli, skórkę i sok z cytryny oraz przyprawy, wymieszać. Formować kulki, wielkości orzecha włoskiego, delikatnie spłaszczyć, gotowe obtaczać w ziarnie sezamu.
Na patelni rozgrzać olej, smażyć kotleciki na złoty kolor, po upieczeniu wyjąć na ręcznik papierowy, aby osuszyć z tłuszczu.
W miseczce umieścić składniki na sos majonezowy, dodać drobno pokrojony ogórek i cebulę, doprawić do smaku, wymieszać. Podawać ciepłe z sosem majonezowym.