Do miski wsypać mąkę ryżową ( 150 g ), ziemniaczaną i mąkę z amarantusa, cukier i pokrojone w kostkę masło, palcami rozetrzeć masło wraz z mąką na drobny piasek, dodać jajka, zagnieść ciasto, jeśli ciasto będzie zbyt lepkie dodać pozostałą część mąki ryżowej.
Z ciasta utworzyć kulę, owinąć ją w folię spożywczą, odłożyć na 10 - 15 minut do zamrażalnika.
Piekarnik rozgrzać od temperatury 180 st C. Formę do tarty o średnicy 34 cm ( jeśli nie jest ceramiczna ), należy wyłożyć papierem do pieczenia.
Rozwałkować ciasto na cienki placek, wyłożyć nim formę, nakłuć widelcem na całej powierzchni ciasta. Wstawić do piekarnika, podpiec spód na złoty kolor, około 10 - 12 minut.
Truskawki umyć i przekroić na trzy części. W miseczce zagnieść składniki na kruszonkę.
Podpieczony spód wyjąć z piekarnika, posmarować spód dżemem z czarnej porzeczki, nałożyć truskawki, posypać 3 łyżkami cukru trzcinowego, obficie posypać kruszonką. Wstawić do piekarnika, piec jeszcze przez 25 minut lub do momentu, aż kruszonka delikatnie się zarumieni
Wyjąć ciasto z piekarnika, wystudzić.
Smacznego!
Notatki
Jak zwykle w przypadku tarty! Pamiętajcie, spód do tarty najlepszy jest, kiedy ciasto rozwałkujemy dość cienko na około 5 mm. Jeśli nie macie formy o takiej średnicy jaką podaję w przepisie i użyjecie mniejszej, nadmiar ciasta odetnijcie i schowajcie do zamrażalnika, wykorzystacie w chwili słabości na błyskawiczną tartaletkę.