Wieczorem przed położeniem się spać wymieszać składniki na zaczyn. Do dużej miski wlać wodę, zakwas dodać mąkę, wszystko wymieszać drewnianą łyżką. Miskę przykryć folią spożywczą, odstawić na noc w ciepłe miejsce.
Rankiem lub później, dodać pozostałe składniki na ciasto właściwe, zaczynając do wody, a następnie mąki, całość dokładnie wymieszać. Suszone morele pokroić, każda na 4 części, dodać wraz z żurawinami do ciasta, wymieszać. Miskę przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na minimum 90 minut maksymalnie do 6 godzin.
Formę o wymiarach 32 x 13 cm lub dwie mniejsze, wysmarować olejem i wysypać otrębami.
Ciasto wymieszać łyżka, następnie przelać do formy, wierzch chleba można spryskać olejem, przykryć folią i ponownie odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ( u mnie rosło około 40 minut ).
Piekarnik nagrzać do temperatury 210 st C.
Przed wstawieniem chleba do piekarnika wsypać na jego dno szklankę lodu, a następnie natychmiast wstawić chleb.
Chleb pieczemy przez 35 minut w 210 st C, następnie zmniejszamy temperaturę do 200 st C i dopiekamy 20 minut. Po upieczeniu chleb wyjmujemy z foremki, studzimy na kratce.