4średniejajka w temperaturze pokojowejbiałka oddzielone od żółtek
1łyżkałyżka wody
4kroplesoku z cytryny
2łyżeczkaekstraktu waniliowego
130gcukru pudru
125gmasła lub margarynymasło powinno być stopione i ostudzone
115gmąki pszennej
500mlmleka
cukier puder do dekoracji
Instrukcje
Piekarnik rozgrzać do temperatury 170 st C. Białka z dodatkiem soku z cytryny, ubić na sztywną pianę, odstawić.
Żółtka ubić z cukrem i łyżką wody na puszystą gęstą masę, dodać stopione i przestudzone masło oraz ekstrakt waniliowy. Przesiać mąkę dodać do masy, dokładnie zmiksować. Delikatnym strumieniem dolać letnie mleko, zmiksować.
Na końcu dodać ubitą pianę z białek, najlepiej w trzech lub czterech porcjach, wymieszać delikatnie widelcem lub szpatułką, piana powinna połączyć się z resztą masy.
Formę o wymiarach 20x20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać do niej ciasto. Ciasto pieczemy z opcją górnej i dolnej grzałki przez około 60 minut.
Po upieczeniu ciasto należy wyjąć z piekarnika i wystudzić, kiedy jest już zimne wstawić do lodówki, dobrze schłodzić. Przed podaniem ciasto posypać cukrem pudrem.
Ciasto można podać również polane kremem cytrynowym lub innym ulubionym dodatkiem.
Smacznego!
Notatki
Bardzo ważna sprawa! Składniki na ciasto muszą być w temperaturze pokojowej!