Składniki na kruche ciasto zagnieść na gładkie ciasto. Na dno tortownicy o średnicy 23 cm położyć papier do pieczenia. Z ciasto rozwałkować placek, wyłożyć nim dno tortownicy, ciasto podziurkować widelcem.
Piec przez 20 minut. Po upieczeniu, wystudzić.
Przygotowanie kremu
Z mleka ugotować budyń, zmniejszyć ogień, dodać połamaną czekoladę, ciągle mieszając rozpuścić, następnie dodać 2 żółtka, szybko i dokładnie mieszać, (gotować około 1 minuty).
Masę budyniową wystudzić, najlepiej wstawić garnek z masą do zlewu wypełnionego bardzo zimną wodą, garnek powinien być przykryty pokrywką, aby nie zrobiła się skorupka na kremie.
Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody.
Kiedy krem jest już zimny należy dodać mascarpone i śmietanę miksując mikserem na średnich obrotach. Na koniec dodać żelatynę, zmiksować. Gotowy krem wylać na spód z kruchego ciasta. Na wierzch kremu ułożyć przekrojone na pół truskawki.
Tortownicę wstawić do lodówki, deser powinien schłodzić się w lodówce przynajmniej przez 4 godziny, a najlepiej przez całą noc.