Drukuj
Spring rolls z lososiem

Spring rolls z łososiem

Bardzo, bardzo dobre rollsy.

Rodzaj Obiad
Kuchnia International
Keyword ryba
Przygotowanie 40 minutes
Gotowanie 20 minutes
Razem 1 hour
Porcje 4 Tutaj możesz zmienić liść porcji
Autor Anna

Składniki

  • 300 g łososia
  • 1 duża marchew
  • kiełki lucerny lub inne ulubione
  • rukola
  • 1/2 pęczek zielonych szparagów
  • liście botwinki
  • 1 średnia czerwona papryka
  • 1 opakowanie papieru ryżowego
  • cytryna
  • ocet balsamiczny
  • pieprz do smaku
  • 1 cebula do smaku
  • cukier
  • ocet winny
  • 100 ml czerwonego wina
  • 5 łyżek dżemu malinowego
  • 2 łyżki cukru trzcinowego

Instrukcja

  1. Łososia umyć, osuszyć natrzeć skórką startą z 1/2 cytryny, solą, pieprzem i odrobina imbiru. Łososia grillujemy na patelni grillowej, po upieczeniu wyjąć na talerz, pozostawić do wystygnięcia, kiedy łosoś będzie już zimny porozrywać go na kawałki, polać octem balsamicznym, wymieszać.

  2. Marchew i paprykę pokroić w cienkie słupki. Szparagi umyć i oderwać zdrewniałe końce.

  3. W garnku zagotować wodę z dodatkiem soli i cukru, kiedy woda będzie wrzała wrzucić szparagi, gotować do 3 minut, odcedzić przelać zimną wodą, osuszyć, a następnie pokroić na 7 cm kawałki.

  4. Szparagi przyprawić solą i odrobiną soku z cytryny. Cebulę przekroić na pół, a następnie w cienkie piórka.

  5. Do rondelka wlać odrobinę oleju, rozgrzać, dodać cebulę, smażyć do miękkości.

  6. Następnie dodać cukier, przesmażyć do rozpuszczenia się cukru, dodać wino, gotować do zredukowania wina, około 7 minut, sos powinien zrobić się gęsty, następnie dodać dżem malinowy, chwilkę poddusić, zestawić z ognia, doprawić pieprzem. Do naczynia o średnicy odrobinę większej od papieru ryżowego wlać bardzo ciepłą wodę, dodać cukier i ocet winny, wymieszać.

  7. Papier ryżowy zanurzyć w wodzie na około 20 sekund, wyjąć i ułożyć na czystej suchej ściereczce, oczywiście, każdy papier moczymy osobno. Delikatnie zdjąć papier ryżowy ze ściereczki przenieść go na deskę do krojenia.

  8.  Nakładanie składników zaczynamy od: rukola, kiełki, marchew, papryka, łosoś, liście botwinki, szparagi, listki mięty i kiełki lucerny. Zawijamy, tak jak naleśniki na krokiety.

  9. Podajemy z sosem cebulowo - winnym.

  10. Smacznego!

Notatki

Do wody do namaczania papieru ryżowego dodaję ocet i cukier, aby nadać delikatny smak, bo sam papier jest bez smakowy, a namoczony w takiej mieszance nabiera delikatnego słodko kwaśnego smaku.