Drukuj
Kompot rabarbarowo - imbirowy

Kompot rabarbarowo - imbirowy

Orzeźwiający wiosenny kompot!

Rodzaj Napoje
Kuchnia Polish
Keyword rabarbar
Przygotowanie 5 minutes
Gotowanie 15 minutes
Razem 20 minutes
Porcje 6 Tutaj możesz zmienić ilość porcji
Autor Anna

Składniki

  • 500 g łodyg rabarbaru
  • 1 1/2 l wody
  • 10 g korzenia imbiru
  • miód lub cukier trzcinowy

Instrukcja

  1. Rabarbar umyć, pokroić na kawałki po 10 cm, włożyć do garnka i zalać wodą. Imbir obrać ze skórki pokroić na 4 kawałki i dodać do gotującego się kompotu. Kompot gotować przez 15 minut, osłodzić do smaku, odstawić do ostygnięcia.

  2. Kompot można przecedzić przez sito, przelać do dzbanka. Podawać z lodem lub w temperaturze pokojowej.

  3. Smacznego!