Drukuj

Gravlax

Fantastyczny marynowany łosoś domowym sposobem.

Rodzaj Ryby i owoce morza
Kuchnia Szwedzka
Keyword łosoś
Przygotowanie 4 days
Razem 4 days
Autor Anna

Składniki

  • 700 g łososia ze skórą bez ości
  • 30 g grubej soli morskiej
  • 15 g cukru Damamera
  • 15 g chrzanu
  • 15 ml wódki
  • skórkia starta z 1/2 cytryny + sok
  • 1 pęczek kopru

Dodatkowo na sos

  • 2 łyżki musztardy
  • 1 łyżki miodu
  • 2 łyżki koperku lub zielonej kolendry
  • odrobina świeżo mielonego pieprzu

Instrukcja

  1. Filet z łososia umyć, jeśli są jakieś ości należy je wyjąć, dokładnie osuszyć rybę ręcznikiem papierowym. Łososia należy dokładnie natrzeć przyprawami, zaczynając od skórki z cytryny i chrzanu, a następnie posypać cukrem i solą.

  2. Rybę położyć na foli spożywczej, skórą do dołu. Wódkę i sok z cytryny wymieszać i polać łososia, wierzch posypać grubo siekanym koperkiem.

  3. Rybę ciasno owinąć folią, po bokach nakłuć folię nożem w kilku miejscach, tak aby powstały małe dziurki, którymi będzie wypływał nadmiar płynu. Do naczynia w którym umieścimy łososia włożyć deskę, a dopiero na nią położyć przygotowaną rybę, na górę położyć drugą deseczkę, całość przycisnąć cegłą, kamieniem lub kilkoma pełnymi puszkami.

  4. Tak przygotowaną rybę włożyć do lodówki, rybę marynujemy przez 3 - 4 dni. Na dno naczynia będzie wypływał sok z ryby, drugiego dnia można odlać nadmiar płynu.

  5. Czwartego dnia, wyjąć łososia, zdjąć wszystkie przyprawy, zeskrobując je nożem, a następnie oczyścić ręcznikiem papierowym.

  6. Marynowany łosoś najlepiej smakuje, kiedy pokroimy go na bardzo cienkie plastry, przyda się bardzo ostry nóż.

  7. W miseczce wymieszać składniki sosu, przed podaniem łososia polewamy sosem.

  8. Smacznego!