kilka kropel ulubionego olejku zapachowegoopcjonalnie
100gcukru pudru
Dodatkowo
250mldżemu wiśniowego lub malinowego
80grodzynek
80gsuszonej moreli
½szklankisuszonej żurawiny
½szklankiorzechów włoskich
½szklankiorzechów laskowych
ciemna i biała czekolada do dekoracjimoże to być gotowa czekolada w woreczkach - dekoracyjna
Instrukcje
Mąkę przesiać dodać proszek do pieczenia. Masło posiekać i dodać do mąki, wbić żółtka, zagnieść ciasto, w razie potrzeby dodać odrobinę śmietany. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i odłożyć do lodówki na około 30 minut.
Rodzynki namoczyć, pozostałe bakalie pokroić na mniejsze kawałki.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C.
Białka ubić na sztywną pianę, małymi porcjami dodawać cukier puder ciągle miksując. Na końcu dodać do piany odrobinę olejku zapachowego.
Ciasto rozwałkować na dwa kwadraty o wymiarach 25 x 25 cm, rozwałkowane placki ułożyć na papierze do pieczenia. Każdy placek posmarować dżemem. Następnie, ubitą pianę podzielić na dwie części, rozsmarować na plackach..
Rodzynki odcedzić i osuszyć. Wszystkie bakalie podzielić na dwie części, posypać nimi placki, kończąc orzechami. Tak przygotowane placki piec w piekarniku przez 15 - 20 minut, pilnując aby bakalie się nie przypaliły.
Jeśli bakalie i pianka bezowa zacznie zbyt mocno się rumienić, należy odrobinę zmniejszyć temperaturę. Placki wyjąć z piekarnika i zostawić do przestygnięcia.
Do garnka wlać mleko ( odlewając ½ szklanki ) zagotować. W szklance z odlanym mlekiem wymieszać mąkę i cukier, ugotować budyń. Ugotowany budyń wystudzić.
W misce miksera utrzeć masło do którego dodawać porcjami wystudzony budyń, w razie potrzeby dosłodzić, dodać sok z cytryny. Na jednym z placków rozłożyć cały krem budyniowy, przykryć drugim plackiem.
Czekoladę rozgrzać i udekorować nią wierzch ciasta.
Ciasto najlepsze jest na drugi dzień, należy przechowywać je w chłodnym miejscu.